5 dolog, amit tudnod kell a vágódeszkáról

2021.09.16

A vágódeszkánk egy a legfontosabb konyhai eszközeink közül, még ha nem is kapja meg azt a szeretetet és törődést, mint amit érdemel. Hány darab, milyen anyagból, hogyan használjuk, hogy ne roncsoljuk (már amennyire lehetséges), itt van 5 hasznos dolog, amit érdemes tudnod róla.

1. Nagyobb kell, mint azt gondolnád

Egyszerű a képlet. Válaszd ki a legnagyobb vágódeszkát, ami a konyhapultra ráfér. Igen, tényleg.

Most gondolhatod úgy, hogy megvettél egy kisebbet, amit könnyű tárolni, elmosni, és neked ez bőven elegendő. NEM! Nem elegendő.

Minél nagyobb helyen tudsz vágni, annál nagyobb a szabadságérzeted, annál kevesebb logisztikai szervezést igényel, és sokkal gyorsabban el tudod végezni a szükséges feladatokat a főzéshez, sütéshez. Ha tovább szeretnél spórolni az időddel, olvasd el a cikkünket, melyben séfek tippjeit szedtük össze. Kattints ide.

A végeredmény mindig az lesz, hogy sosem fogod megérteni, eddig miért használtál kisebbet. Az elmosás és a tárolás meg legyen későbbi dilemma.

2. A műanyag legyen a húsé

Tökéletesen gondolod, a fa vágódeszka tökéletes minden alapanyag felvágásához.

Azonban a nyers húsnak a műanyag a jobb megoldás. Miért?

Egyrészt teljesen nullára csökkented a keresztfertőzés esélyét, hiszen a fa alapanyag rostjaiban ezek a baktériumok könnyebben megtelepedhetnek, mint egy műanyagéban. Másrészt, ha a higiéniát tartjuk szem előtt, úgy érdemes abba belegondolnunk, hogy ezeket a műanyag vágódeszkákat gondolkodás nélkül betehetjük a mosogatógépbe, és a magas hőmérséklet teljesen megöli ezeket a fertőző molekulákat.

3. Most megspórolunk neked néhány forintot!

Fa vágódeszka + konyhapult = csúszás?

Nem! Vonzó lehet a boltok polcain a különböző tetszetős csúszásgátlók, gumi sarkok és minden olyan kis eszköz, ami azt a célt szolgálná, hogy ne járjon ide-oda a kezed alatt a deszka.

Elég egy elképesztően egyszerű trükk, amivel ezt megakadályozhatod: nedves papírtörlő, vagy bármely kendő.

Ezt beteszed a vágódeszkád alá, és máris szinte le van ragasztva a konyhapultra.

4. A fa vágódeszkák pont annyira érzékenyek, mint amennyire strapabírók

Ezzel az anyaggal készült eszközöket nem tesszük mosogatógépbe. Egyszerűen a magas hőmérséklet roncsolja az anyagot, a vizet felszívják, ami szétfeszíti a rostokat és több darabra esnek. Ez lehetne jó is, hiszen egy áráért több vágódeszkát kapsz, de ahogy az első pontban említettük, ebben az esetben nem az a cél, hogy sok kicsi sokra menjen. Hasonló mosogatógépekhez tartozó tippeket korábbi cikkünkben szedtük csokorba, melyet ide kattintva érsz el.

Ehelyett mosd el kézzel, szappanos, mosószeres vízzel, hogy az esetleges baktériumokat is eltávolítsd róla, és azonnal szárítsd meg, ne áztasd vízben. Így megőrzi régi fényét.

5. A bambusz vágódeszka

Ez az anyag az egyik leginkább környezetkímélő, és kifejezetten praktikus, hiszen nem olyan erősen szívja magába a vizet, és még a kés pengéje sem hagy olyan könnyen nyomot rajta (már ha ez számít egy vágódeszka esetében).

Ez visszafelé viszont az ellentétét eredményezi. Mivel az anyaga sokkal sűrűbb és keményebb, ezért roncsolja a kések éleit. Ha mégis emellett teszed le a voksod, úgy segítünk egy korábbi cikkünkben, hogyan tarthatod meg a pengéket régi élükben.

Attól függetlenül, hogy nem annyira szívják magukba a nedvességet, még éppúgy nem moshatók mosogatógépben, és azonnal szárazra kell őket törölni, nem szabad a vízben áztatni.

Ha elkészültél a főétellel, érdemes meglepni a családot, vagy magadat kényeztetni egy gyorsabb és egyszerűbb megoldással. A Bindi süteményeivel nem kell még tovább robotolnod a konyhában a desszert elkészítése miatt. Kattints ide, és nézd meg webáruházunk kínálatát.