A 20 legnagyobb találmány az ételek és italok történelmében. 1. rész

2022.02.04

Tudósok állították össze a legbefolyásosabb eszközöket, tudásokat ahhoz, melyek segítettek minket eljutni a mai gasztronómiához.

20. Sütés

Kétségtelenül egy kardinális pont a gasztronómia fejlődésében a sütés gondolata és folyamata.

Az olajon vagy más zsiradékon való hőkezelés gondolata először az ősi Egyiptomban fogalmazódott meg, nagyjából időszámításunk előtt 2500-ban. Elég abba belegondolnunk, hogy a civilizációnk a további 19 találmányt mind kombinálta valamely módon a sütéssel.

19. Mikrohullámú sütő

A konyhai technológia egyik alapköve, bár elég sok kritika érheti időnként.
Elve a vízmolekulák rezegtetésén, így a súrlódási energia miatt felszabaduló hőre alapszik. Jogosan vetül fel a kérdés, hogy a tányérban milyen arányban fordulnak elő a vízmolekulák, hogyha az mindig olyan forró, hogy hatalmas gyorsasággal tudjuk elengedni kivételkor, miközben az étel maga jéghideg marad, sőt az a kérdés sem veszíti érvényét, hogy miért van az, hogy mikor 1,5 percre rakod be, akkor miért hidegebb, mint amikor 1 percre, de ettől független kétségtelen, hogy sokat segít az életünkben.

18. Hordó

Elég, ha annyit mondunk: sör és bor. Természetesen ezek rendkívül sok folyékony élelmiszer tárolására képesek, kiválóan ellátják a feladatukat víz és olaj esetén is, de a szó hallatán valószínűleg a bor ugrik be mindenkinek.

Bár az alkohol mivolta nem feltétlen pozitív minden szemben, rendkívül nagy szerepe volt az italnak az emberiség történelmében.

17. A parafadugó

Szorosan kapcsolódik a 18-as találmányhoz, és leginkább a borhoz ismét. Forradalmasította a tárolás és a minőségbiztosítást.

16. Evőeszköz

Mennyire egyértelműnek tűnik létezésük, és mennyire elképzelhetetlen lenne nélkülük...

Pedig nem volt mindig kéznél egy kanál vagy villa (vagy a villnál, vagy kanla, a kanál és villa keveréke...), és ilyenkor a problémamegoldó ember bizony a kézenfekvő (szó szerint) eszközt használta, a végtagjait.

Ez mára már nem kifejezetten elegáns, sőt sok esetben könnyebb is ezekkel az eszközökkel.

15. A kés

Bár létezése csak közvetetten köthető az étkezéshez, inkább önvédelmi, vagy vadászati céllal jött létre, de manapság már szerves eleme konyháknak.

Korábbi cikkünkben megpróbáltunk utánajárni, hogy milyen egyszerű lépésekkel teheted tönkre a legjobb pengéidet. Elolvasásához kattints ide.

14. Fazék

A feltalálásának folyamatát nem lehet igazán máshogy elképzelni, csak egy okos ember kitalálta, hogy edényben tárol ételt, és a még okosabb barátja feltette a kérdést, hogy "Mi lenne, ha ezt tűzre dobnánk?". Utána jött a náluk is okosabb barátjuk, akinek az az ötlete támadt, hogy "Mi lenne, ha raknánk bele ételt?".

Végül eljutottunk a ma ismert indukciós főzőlaphoz kompatibilis, remek hőátadással és tartós teflon réteggel megerősített fazekakig.

13. Vetésforgó

Az ötlet, hogy teljesen különböző magokat nevelünk ugyanazon a földön, egymás követő évszakokban forradalmasította a selejtpolitikát és a készletezést.

Persze, kicsit érdemes ettől még távolabbról nézni. A célja abszolút a kárbaveszett energia és élelmiszer csökkentése volt, és kiváló hatékonysággal meg is oldotta ezt.

12. Halászháló

Visszakanyarodunk az ősidőkhöz. A Kőkorszakhoz vezethető vissza létük, a legrégebbi ma ismert darab fűzfából készült és időszámításunk előtt 8300-ból származik. Változatlanul óriási kihasználtságnak örvendenek mind a mai napig. Bár ma már van hajításra használatos, a sodrás elvét kihasználó, vonszolásra alkalmas, landolásra felhasznált, és vonóhálóval működő változata is.

11. Erjesztés technológiája

Ez eljárás során szénhidrátokat alakítunk alkohollá és szén-dioxiddá vagy szerves savakká. Ehhez élesztőgombákat és baktériumokat, vagy ezek kombinációit használjuk fel. Az eredmény alkohol, ecet, joghurt, kenyér, és sajt, vagyis sok alapélelmiszer elkészítéséhez járul hozzá.


Még mindig nem értünk el a gasztronómiai fejlődés csúcsához. Felsorolásunkat folytatjuk következő cikkünkben.