A legextrémebb karácsonyi tortás kalandok

2021.12.23

"A karácsony a szeretet ünnepe". Sokat olvasott, hallott, és mondott igazság ez, de ezért a szeretetért sokszor rendkívül sokat kell tennünk. Az ajándékok mellett a vacsora az egyik sarkalatos pontja a sikerünknek.


Ilyenkor mutathatjuk meg igazán, hogy mennyire vagyunk jó cukrászok, pékek, szakácsok, kukták. Díszítők, kreatívok, festők, szobrászok. Erőemelők, mindenre felmászósok, hogy elérjük a konyhai robotgépet, multi-taskingban kiemelkedők. Persze ezt mind széles mosollyal.

Az utolsó vacsora

Nem kell egyből a bibliai jelentésekre gondolni, sőt még a kifejezetten morbid, és ijesztő elnevezésre sem. A karácsonyi vacsora előkészületei végtelenek, elkészítése végtelen + 1. Az elfogyasztás már más kérdés. Járjuk minden nap az országot, családtagokat látogatunk meg, és olyanokat eszünk náluk, amiket vagy csak néhányszor, akár csak ünnepekkor, vagy épp sosem csinált.

Milyen érdekes is ez, hogy pont akkor fogalmazódik meg az emberben a kalandvágy, és próbálna ki újdonságokat, amikor a hagyományos ünnepi ételek elkészítése a fő.

Körbejártuk az országot, voltunk mamánál, anyósnál, keresztapánál, fiúnál, szomszédnál, barátnál, postásnál, mindenkinél. Vajon a világon van annyi ételhordó edény összesen, mint amennyit ilyenkor össze szoktunk szedni tele finom fogásokkal? Úgy van tele a hűtő, hogy már Te is teletömted a bevásárlásoknál, mert úgysem lesz nyitva semmi. Most még a telénél is telibb. (Ha úgy be tudod csukni az ajtaját, hogy ne nyíljon ki nálad, akkor teljesen mindegy, hogy a következő áldozatnál mi hullik az ölébe, te nyertél.)

Így már egészen más értelmet nyer az utolsó vacsora, igaz? Utolsó lesz ma is, holnap is, azután is, de talán még marad a bejgliből még ezt követő napra is. Az évben biztosan utolsó...

A desszert

Mitől karácsonyi egy sütemény?

Fogalmazódhat meg a kérdés bárkiben, miközben tolja a bevásárlókocsit a tömött sorokban, és kizárja a környezetet maga körül. Valaki egyszer csak azt mondta, hogy ezt karácsonykor fogunk enni, és onnantól csak olyankor ették? Vagy betartotta valaki, és akkor készítette el az ígért süteményt, amikor piros hó esett? Eshetett valaha piros hó?

Mennyi kérdés, és még csak az első néhány elemén vagytok túl a bevásárlólistának...

Erre a válasz, hogy leginkább attól karácsonyi egy süti, hogy hagyományosan ezt fogyasztottad otthon kisgyermekkorodban, és ha esetleg nem is szeretted, akkor is etted, nehogy szó érje a ház elejét. Gondoltad ezt a hagyományt a te gyermekeid is átélik, és ugyanez igaz lesz rájuk is. Így megy ez hosszú nemzedékek óta.

A karácsonyi sütemények történelme sok esetben önmagában is magyarázat a kérdésre. Ebben a blogcikkünkben a bejgli, a szaloncukor és a zserbó kalandos történetét meséltük el, ha szeretnél a témában tovább kutakodni.

Szóval a válasz, hogy attól karácsonyi, hogy az, és kész?!

Tulajdonképpen igen. Elkészítésük rendkívül időigényes, és az egyik legrosszabb tulajdonságuk, hogy az emberben elindít egy kisördögöt. Felszínre tör a feltaláló és cukrászmester mindenkiben, és megreformálja a mama családi bejgli receptjét, és bármivel meg tudja bolondítani a sütés bármely szakaszában. Nem, ne próbáld ki bele a májkrémet, nehezen illik össze a dióval és a mákkal.

Azzal ellenben semmi baj nincs, ha szeretünk innoválni. Ebben nagy segítségedre lehetünk, a webáruházunkban számos olasz desszertkülönlegességet találsz, ha szeretnél új vagy akár csavaros, de mégis hagyományos ízeket kipróbálni

A vacsora

A családi hagyományok, megszokások egyik leginkább megrendíthetetlen pontja a karácsonyi étkezés. Ha eddig pontban 12:45-kor ültetek le az asztalhoz, akkor az most is, jövőre is, és 10 év múlva is ott lesz, különben...

Érthető, hiszen nem azért készültünk a bevásárlókocsis gondolatokkal, és a multi-taskinggal annyit az ünnepekre, hogy aztán 12:46-kor, kvázi elkésve üljünk le elfogyasztani valamit. Nem jut idő akkor a süteményre...

Fontos szabályok az ünnepi asztalnál:

  • Mindenképp jól viselkedj, akárhány éves vagy. Ilyenkor illendő és tisztelettudó vagy.

  • Tiszteld a hagyományokat (12:46 már késő!!!)!

  • Légy szeretetteljes!

  • Ne hozz fel olyan kérdéseket, amelyek még egy egyszerű hétköznapon is vitát szíthatnak! Lehet, hogy remekül szórakoznál, amikor édesanyád veszekszik a testvéred párjával az aktuális divaton, de jobb a békesség.

Kellemes, békés (ne feledd, 12:45!) karácsonyt kíván a Bindi és sok sikert kívánunk az ételhordó edények elhelyezéséhez és a végtelen vacsorákhoz, az innovatív süteményekhez! Legyen pazar a vacsora, és minden érje meg minden előkészület!