A tiramisu titokzatos története

2020.09.25

A Tiramisu a legismertebb olasz desszert, mára a legtöbb cukrászda kínálatában szerepel Magyarországon is. Ez a kávés, krémes desszert az utóbbi évtizedekben terjedt csak el, mégis eredetét homály borítja.

Találgatások a Tiramisu eredetére

Valójában csak az 1980-as években terjedt el, és vált népszerűvé. Hogy pontosan mikor készítették először, azt nem tudjuk pontosan, a szakértők az 1960-as, 1970-es évekre teszik.

Egyes források szerint az olasz Treviso megyében található "Le Beccherie" nevű étteremben készítették el először 1969. december 24-én. Más források szerint a tiramisut afrodiziákumnak tartották, és a Treviso megyei bordélyházakban árulták.

Megint más állítások szerint III. Cosimo de'Medici nagyherceg tiszteletére készítették Sienaban a 17. században.


Arra is van bizonyíték, hogy egy "Tiremesú" nevű félig fagyos desszertet árultak a velencei régióban egy étteremben. Valószínűleg a név innen ered, ez a rétegezett desszert azonban más recept szerint készülhetett.

Milyen az igazi?

Eredeti recept szerint az alábbi alapanyagokból készül: babapiskóta, tojássárgája, feketekávé, mascarpone, cukor és kakaópor.

Eredetileg kerek, torta formájú desszertként készítették. Napjainkban a legtöbb helyen adagonként, kisebb, kerek üvegpohárban kínálják, melyben nagyon látványosak a különféle rétegek, és lássuk be, ennek a látványnak könnyű elcsábulni.

Tiramisu a Binditől

Bár eredetét nem ismerjük pontosan,abban biztosak lehetünk, hogy a tiramisu egy vérbeli olasz desszert. A krémes, puha, könnyű desszert ízvilága méltán népszerű. A Bindi kínálatában is szerepel, eredeti, kerek formájában. Rendeld meg webáruházunkban, és varázsold az eredeti olasz ízeket cukrászdádba, éttermedbe!