7 érdekes tény a sajttortáról

2021.03.24

A világ egy nagy szelet (sajttorta) érdekesség. Annyi féle különböző tények lengik körbe a hétköznapjainkat, hogy mindenki megtalálja a számára legérdekesebbeket. Rengeteget tanulhatunk a legdrágább vízről, vagy éppen a csokimikulásról. Azonban most egy olyan dolgot veszünk górcső alá, amire nem biztos, hogy fel voltál készülve!

1: Az ókori görögök is pontosan tudták, hogy mi a jó

Az első felbukkanása a sajttortának nagyjából időszámításunk előtt 2000-re tehető, a festői Számosz szigeten, Görögországban.

2: A legrégebbi energiabomba

Állítólag a sajttortát boldogan szolgálták fel olimpiai atlétáknak a versenyek előtt, 776-ban, természetesen időszámításunk előtt. Úgy tartották, hogy energiát ad a sportolóknak. Legközelebb bárkinek mondhatjuk ezt, ha eszünk egyet: "Csak felkészülök a futásra".

3: Az 1800-as évekig igazából senki nem is ismerte

Legalábbis a most ismert fajtáját. Egy amerikai tejtermelő, William Lawrence egy véletlen folytán találta fel ezt a sajtfajtát, amit használnak hozzá, 1872-ben. Egy francia verziót szeretett volna lemásolni, amelynek a neve Neufchâtel, kiejteni nem kíséreljük meg.

4: Nem fogod kitalálni, mekkora a világrekorder

A világ legnagyobb sajttortája 2017-ben készült el, Oroszországban. A magassága majdnem 1 méter, egészen pontosan 0,85 méter, átmérője 2,8 méter, és a súlya 4 240 kilogramm. Elég termetes jószág, sajnos ekkorával nem tudunk szolgálni, de az íze szintén világrekorder.

5: Szélsőséges desszert

Több módon is elkészíthető, ami nagyban függ a hozzávalóktól, és a recepttől. Készülhet sütőben, vagy hűtéssel. Ha az alján van piskóta, akkor mindkettő szükséges a végeredményhez.

6: Ahány ház, annyi szokás

Rettentő sokféle az elkészítési módja a sajttortának, országok között is lehet eltérés ebben. A legismertebb a New York-i verzió tejszínes, tojássárgás sajtkrém. Franciaországban szeretik a lágy és krémes megoldásokat, így kevernek hozzá zselatint, ami úgy fellazítja, hogy pihekönnyű lesz a sütemény. Angliában sem voltak restek a kísérletezéssel, hozzájuk híven teát és néha kávét is kevernek ebbe. Az olaszok verziója nem is lehetne ennél "olaszosabb", ricottával és mascarponéval készítik el. A görögök napjainkban már juh-, vagy kecsketejből állítják elő a krémet.

7: A legjobb része az, hogy...

...igazából bármivel lehet ízesíteni. Citrom, eper, narancs, meggy, hogy néhány népszerű gyümölcsízt említsek, de lehet kakaóval, kis alkohollal, csokoládéval. Néhány extrémebb ízesítés is létezik, mint például a fokhagymás - itt hagyok egy kis időt, remélem, el tudod képzelni az ízt -, és van libamájas is.

Mi kedvet is kaptunk egyhez! Na, nem a libamájashoz, hanem egy igazán édes süteményt szeretnénk. Osztozzunk együtt az élményben, és kóstold meg a saját, olasz manufaktúrában készült karamellás sajttortánkat.