Érdekességek a csokimikulásról

2020.12.02

December 6-án érkezik hozzánk a Mikulás. Sok édesség, még több mosoly a nyomában. A legnépszerűbb ilyenkor a csoki Mikulás. A csokigyárak misztikuma mindig érdekes volt, akár filmekben, akár mesékben. Magyarország büszkélkedhet egy ilyen gyárral Diósgyőrben, ahol kizárólag ezeket gyártják.

Apró történelem

Eredetét tekintve, a Nestlé vállalat atyjának, Henri Nestlének köszönhetjük, hogy szerte a világban ismert a csokimikulás. Az első, még tömör formát 1880-ban hozta létre. Manapság már több, mint 20 különböző formával vannak jelen a piacon csak Magyarországon.

Évente körülbelül 8,5 milliárd fogy belőle, de azt kevesen tudjuk, hogy mi rejlik a Mikulás formájú csokoládé mögött.

Mégis, hogyan csinálják, hogy ilyen szép és finom?

Az első lépés a gondos tervezés. Azt gondolnánk, hogy a forma adott, nem szükséges hozzá nagyobb mérnöki tudás. Az igazság az, hogy figyelembe kell venni a sérülékenységet, a csomagolhatóságot, és ezek mellett persze a küllemet.

Apropó csomagolhatóság. Léteznek olyan formák, amelyek kézműves jellegük miatt különleges bánásmódot igényelnek. Ezek külcsíne sokkal bonyolultabb, már művészeti értékű, ezért a csomagolásuk is ezt a precíziót igényli. Létezik kézzel festett változat is, természetesen ez a legmagasabb színvonalú.

Ha megbontjuk őket, láthatunk egy csíkot, kvázi egy perforációt rajta. Ennek oka a forma megtöltése. Először az egyik részét öntik ki csokiból a formának, majd szilárdulás után megtöltik. Az éleket felmelegítik, majd a másik részt is hozzáillesztik.

Felmerül a kérdés, hogy ha van ilyen üzem, létezik olyasvalaki, aki csak ezeket kóstolja? Vannak a gyárban minőségellenőrök, akiknek a munkája persze ennél komplexebb. Nem csak az ízt, még a csomagolást és az állagot is vizsgálják.

Az ebből a gyárból származó csokimikulás szerte a világban megtalálható. Akár Chilében is találhatsz diósgyőri Mikulást.

Szerencsére Neked nem kell elmenned Chilébe, hogy egy igazán csokis élményben legyen részed. Rendeld házhoz Bindi gyorsfagyasztott torták egyikét.