Eszközök, melyeket ne tegyél a mosogatógépbe

2021.04.21

A segítő kéz a konyhában. A gép, amely kényezteti a lelkünk, még vizet is takarít meg úgy, hogy a lehető legtöbbet segít. Lágy morgása, és monoton zúgása nyugtatja a lelket, és rengeteg időt spórol meg nekünk. Már kitalálhattátok, ez a mosogatógép.

A mosogatás önmagában az egyik legfontosabb része a konyhai tisztításnak, és a legtöbb esetben a legkevésbé izgalmas is. Ezt hivatott megoldani egy gép, mely sok háztartásban igen nagy becsben van tartva.

Azonban nem tehetünk bele bármit. Annak okán, hogy igen magas hőmérsékletű vizet használ, még folyamatos enyhe mozgásban is tartja az edényeket, és ennek a kombinációja bizony sok esetben elég rossz következménnyel járhat. Mi az, amit még így is kézzel kell elmosnom?

1. A fa eszközök

Igen, ezt már mindenki hallotta, és mindenki tudja. Bár kifejezetten logikus, sok esetben mégis ott landol a gépben. A fa, természeténél fogva szívja magába a vizet, a növényi rostok a préselés ellenére is tágulnak, és elszakadnak egymástól. Bizonyára sokunk járt úgy, hogy a frissen vásárolt óriás méretű vágódeszkájából hihetetlen gazdasági bravúrral lett kettő kisebb deszka, egy gépi mosogatás után.

Ugyanez igaz a fakanalakra, sószórókra, egy szóval bármire, ami fa.

2. Kések

Ezúttal is szeretnénk felhívni a figyelmet, mint azt tettük egy korábbi cikkünkben is, hogy az éles séfkések, és ehhez hasonló, nagyobb vágóerőt képviselő pengék mosogatógépben való mosása nem csak annak élettartamát rövidíti, hanem veszélyes is.

A mosogatás befejeztével egy óvatlan mozdulat, és máris megtörténhet a baleset.

Továbbá a kis apró mozgásoknak, és az eszközök egymáshoz ütődésének köszönhetően csorbulhat a késünk éle.

3. A mindennél jobban féltett, örökölt porcelánok, kristályok

Van az az élethelyzet, amikor véletlenül (vagy kevésbé véletlenül) a hihetetlen eszmei értéket képviselő kerámia edényeket használatba vesszük. Sokszor vendégeknek a legfinomabb borunkat a kristálypoharakban szervírozzuk, hogy még szebb legyen a hatás.

Nos, annyira nem gyakori, hogy ezek az anyagok megadják magukat, és engednek a zord mosogatógép elnyomásának. Azonban ha ez megtörténik (és ez sok konyhából hallható kevésbé boldog kurjantás hallatán meg is fog), akkor kifejezetten bosszantó lesz, hogy a felbecsülhetetlen értékeink a modern technológia térnyerésének áldozatai lesznek.

4. A rozsdamentes acélon kívül semmi?

Rengeteg eszközünk fém a konyhában, és ezek között van sok, amelyik nem rozsdamentes acél. A gyártók kizárólagosan erre az anyagra vállalnak garanciát, hogy a gépi mosás nem fog korróziót eredményezni (és még ebben is eredményezhet). Az alumínium eszközök kifejezetten reaktív anyagok, a magas koncentrátumban megtalálható, erős vegyszerek, a magas hő, és a nagy víznyomás egyaránt kikezdheti ezeket.

5. Bármi mechanikus

Gondolunk itt a kerekes tésztavágókra, vagy a darálókra, egyszóval mindenre, ami mechanikus. Ezek a szerkezetek fogaskerekek hálózatával működnek, melyeknek szintén nem tesz jót a magas nyomású, forró víz. Ezeket kézzel érdemes elmosni, pont úgy, ahogy a gyártók is ajánlják.

Mi is lehet jobb, mint egy saját kezünk által készített, fa nyújtódeszkán megdolgozott tésztából előállított, alumínium tálcán szervírozott torta, melyhez kristálypohárban szolgáljuk fel a bort, és a legszebb késünkkel vágjuk fel. Ezeket csak egy módon kerülheted ki: ha rendeled a süteményt.