Nincs több sírás - hagymavágási tippek mindenkinek

2021.06.25

Amire az egyik legbüszkébbek lehetünk, az a konyhánk. A magyar konyha csodálatos, tartalmas ízei bárkit elvarázsolnak szerte a világban. Az egyik legfontosabb alapanyagunk a hagyma. Amellett, hogy rendkívül ízletes, valami oknál fogva mindenkit megríkat. Vagy mégsem?

Elindult a kő-papír-olló a konyhában. Ki vágja fel a hagymát? Idősebb gyermekünk? Valamely szülő? Teljesen mindegy mi történik, a vége úgyis sírás lesz, még annak is, aki hozzá sem nyúl az alapanyaghoz.

Miért ilyen elszomorító a hagyma?

Mindegy egyes fajtája tartalmaz egy enzimet, aminek a latin neve pont olyan kegyetlen, mint amit okoz. Ez a lachrymatory faktor synthase. Ez annyira rosszindulatú, hogy csak akkor lép működésbe, mikor a hagymát vágjuk, vagy ütés éri. Ennek hatására, szulfursav és syn propanethial S-oxid keletkezik, ami ingerli a könnycsatornát. Na..., most, hogy mindent értünk már, mit is tehetünk ellene?

A védekezés eszközei

Hűtőből elővenni

Megoszlanak a vélemények, hogy a hagymát hol érdemes tárolni. Sokan kamrában, vagy egy kis tálban tartják, mások hűtőben. Ők ebben az esetben nagy előnnyel indulnak, hiszen a hideg közeg lelassítja a rostokban található sejtek működését, így ezek a szép, lágy csengésű nevekkel ellátott enzimek nem szabadulnak fel olyan gyorsan, mint amilyen gyorsan a kezünkben jár a kés.

Valóságalapja természetesen van, de nincs olyan nagy hatással, nem lesz könnyen észrevehető a különbség.

Apropó, a kés...

A legfontosabb, hogy éles kést használjunk. Minél inkább csorbult az éle, annál egyenetlenebbül vágja, szakítja a hagyma húsát, ami sokkal siralmasabb eredményt von maga után.

Ez teljes mértékben tükrözi a valóságot.

Gyertyafény

Nincs is romantikusabb, mint egy gyertyafényes közös sírás a konyhában. A tudomány ez mögött, hogy az oxigén felhasználása okán a lángok semlegesítik a kéngázt.

Ez azonban nagyon kevés a hagyma enzimeihez, nem járunk nagy sikerrel, de nagyon szenvedélyessé válik a sütés, főzés.

Víz a szájban

Elterjedt a városi legenda, hogy ez működik, hiszen... Pontosan senki nem tudja, hogy miért működhetne ez. Természetesen fontos a vízfogyasztás főzés közben is, de a nyálkahártyára gyakorolt pozitív hatásán kívül nincs más ok, amiért a hagymát hatástalaníthatná.

Rágó

A nyálkahártyát viszont a nyál védi a leghatékonyabban. A termelődése az étkezés során a legintenzívebb, így becsaphatjuk a szervezetünket, ha rágózunk.

Enyhíteni képes a hatást, de nem oldja meg a szem ingerlését.

A víz

Rendkívül sokrétű segítséget nyújt az életünkben a víz, hiszen egészséges, frissítő, és vannak rá rendkívül kényelmes és környezetbarát opciók is, mint például a Montivíz szolgáltatásai. Azonban van még egy nekünk fontos tulajdonsága. Komoly ellenfele a hagymának, és egy fél óra vízben áztatás után semlegesítheti ezeket az ártó szellemeket enzimeket.

A vizes kendő

Rendkívül elterjedt a nézet, hogy a nedves konyharuhák el tudják vonni a szemünk elől, és magukba szívják ezeket az anyagokat. Legyen akár a nyakunk köré tekerve, legyen akár a hagyma alatt szeletelés közben. Séfek esküsznek erre a módszerre, tökéletesen is működhet, akár placebo, akár van mögötte tudományos tartalom.

Az igazán elszántak természetesen csinálhatják gyertyafényben, egy kendővel a nyakukban, miközben rágóznak, és egy úszószemüveg van rajtuk.

Egy ilyen harc után igazán jóleső a pihenés. Ezért mi ezt megoldjuk neked. Legyen az otthonod, az éttermed, kávézód, cukrászdád, mi kiszállítjuk számodra a gyönyörű, páratlanul finom, olasz desszertkülönlegességeinket. Ha felkeltettük érdeklődésed kérjük, lépj velünk kapcsolatba elérhetőségeink bármelyikén.