Halloween

2021.10.29

Az Egyesült Államokban óriási hagyomány a Halloween ünnepe, az életük minden pontjában jelen van, akár a munkahelyet, akár az otthont, akár a szórakozást vesszük ide. Ez egyre népszerűbb itthon is, de még mindig vannak fenntartások vele kapcsolatban.


Míg Magyarországon a Mindenszentek, valamint Halottak napja van ezekben a napokban, a Halloween is ezeknek a keresztény hagyományoknak a pogány verzióját népszerűsíti, vagyis az elmúlás könnyebbé tételét. Míg ezt az ősi ünnepek vallásos szentséggel teszik meg, úgy az "újkeletű" hagyomány már inkább játékosan teszi ezt meg.

Édes ünnep

Hogyan él szemünkben a Halloweeni látkép?

Különböző kreatív, rémisztő, népszerű jelmezekbe öltözött kisgyermekek járják a környéket, és a "Trick or Treat" felkiáltással édességet kérnek, és ha nem kapnak úgy valami csínytevés éri a ház tulajdonosát.

Hazánkban még csak a jelmezeknek, és az ehhez tartozó szórakozásnak, buliknak, valamint a rémisztő elemeknek van "hagyománya". Azonban rengeteg helyen találkozhatunk ilyenkor Halloween témájú süteményekkel, édességekkel, valamint itthon is kaphatóak forgalomban ilyen témájú apróságok, csokoládék, gumicukrok.

A tök

Itt is két részre bonthatjuk az USA valamint Európa felénk eső felfogását, bár itt jobban tetten érhető az összemosódási folyamat.

A töklámpások hagyománya összefűződik a tűz, és a fény misztikumával valamint a csínytevéssel és még a kereszténységgel is. A tűz eredetileg a rosszakaró szellemek elűzése okán volt meggyújtva Halloween ünnepén, később ehhez már társult egy pozitívabb motívum is, miszerint ez segíti a lelkek útját, és bevilágítja azt nekik.

A tökök legendája már ennél sokkal játékosabb történet, miszerint egy lusta, pityókás ember, Jack túl járt az ördög eszén. Versenyre hívta, hogy melyikük mászik fel hamarabb egy fára, majd miután az ördög nyert Jack felvésett a kéregbe egy keresztet, hogy az ördög ne tudjon lemászni. Büntetésből az ördög nem engedte a pokolba, és Jack az életvitele miatt mennybe sem mehetett, így örök bolyongásra ítéltetett. Ezért egy izzó széndarabot tettek egy karalábéba, hogy a fénye mellett kereshesse nyugovóhelyét. Innen ered az angol elnevezés a jack-o-lanternről. A karalábét később az ír bevándorlók változtatták tökre, amikor a zöldséglámpások hagyományát honosították.

Ma már rengeteg háztartásban megtalálhatók a kreatív töklámpások, mintegy dekorációként.

További jelképek

Ha azt mondjuk Halloween, mi juthat még eszünkbe?

A fekete macska sok tökbe faragva, filmekben, dekorációkban tűnik fel. Mindig rossz babonákat kötünk hozzájuk, igaz ez erre az ünnepre is. A rossz szellemeket társítják hozzájuk.

A denevérek és pókok egyszerűen csak az ijesztő jelmezekhez, és a rémisztő miliőhöz köthetők.

A boszorkányok eredetileg pozitív szereplők voltak. Egy idős hölgy képében megjelenő kelta téli istennőt szimbolizálnak, melyet az ősi pogányok mélyen tiszteltek. Később vált át ez ijesztő banya képébe.

Édes élmény tehát a Halloween. Nem áll távol a hazánkban tisztelt Mindenszentektől, és Halottak napjától, sőt még egy könnyebben feldolgozható formába ölti, és népszerűsíti azt. A kultúrája, süteményei, édességei, és a mögötte rejlő szórakozás az elmúlás könnyedebb feldolgozását hirdeti.

Ha szeretnél egy hasonlóan édes élményben részesülni, rendeld meg kényelmesen webáruházunkból különleges tortáink bármelyikét.