Hogyan rontod el a konyhakéseid?

2021.04.07

A kések sok háztartásban ékszerei a konyhának, és ez mellett az egyik leghasznosabb elemei. Megvetted a legújabbat, amellyel ha csak mellé vágsz egy papírlapnak, akkor is elvágja. Örülsz, hogy innentől nincs semmi, ami megállíthatna, majd pár hét után már nem is annyira álom a használata. Miért van ez?

Megmutatjuk. A késnek egy fontos célja van, hogy használd. Sok olyan felhasználási, vagy épp tárolási módszer van, ami azonban megtizedeli az élethosszát:

1. A fiókban hagyod

Ez több szempontból sem szerencsés. Egyrészt különösebb erőfeszítés nélkül vághatja el vele az ujját bárki, így a saját egészségednek sem tesz sok jót.
Másrészt, ahogy a fiókot használod, a kés is szabad úton jár, neki ütődik más tárgyaknak, amik komolyan csorbíthatják az élét.

A legjobb megoldás, hogy falra szerelhető, mágneses késtartót alkalmazunk, vagy akár más további opciókat, melyet egy korábbi cikkünkben fejtettünk ki.

2. A mosogatóban hagyod

A mosogatótálcák anyaga az esetek jelentős százalékában fém, ez pedig azt jelenti, hogy a szintén fém kések csúszkálnak benne. Ez pont úgy, ahogy a fiókok esetében, itt is hozzáér az oldalfalhoz, vagy az aljához.
Nem beszélve arról, hogy egy mosogatóban ételmaradékok, különböző vegyszerek, folyadékok tanyázhatnak, amelyek egy sérült élű, rozsdamentes acél pengének kifejezetten rövidítik az életét.

A megoldás, hogy egyből megszárítod, megtörlöd, miután elmostad a kést.

3. Mosogatógépben mosod

Igen, ez kissé furcsának hathat. Egyrészt a fa markolatot nagyban gyengíti a magas hőmérsékletű mosás.
Továbbá nagy nyomású víz, mellyel ezek a gépek dolgoznak, sok esetben azon a kis mozgástéren belül, ahova elhelyezted a kést, ide-oda fogja mozgatni, ami az él csorbulását okozhatja.

4. Nem megfelelő vágófelületen van használva

Amikor a márványhoz, vagy üveglaphoz ér a kés éle. Szinte hallod az éles kattanást, és ahogy végigmegy az éle a felületen, és magas hangon karcolja az idegeid és a vágófelületet is, ki is ráz a hideg.
Nos, ez több okból is nagyon rossz. Egyrészt valami oknál fogva léteznek még ilyen anyagú vágódeszkák, aminek már tényleg semmi értelme nincs, másrészt a kés élének igénybevétele ilyenkor nagyjából 150%, ami hihetetlen mértékben rövidíti meg az élettartamát.

A fa és műanyag vágódeszkák a tökéletes megoldás, melyek sokkal gyengébbek, mint a kés éle, így nem tesznek kárt abban. Valamint sokkal olcsóbbak...

5. A vágódeszkán végig húzni

Nagyon sokan, ha felaprítottuk az alapanyagot, úgy helyezzük a serpenyőbe, hogy a késsel toljuk bele a (fa és műanyag) vágódeszkáról. Ez a szokás sem tesz jót a késnek.
Gondoljunk csak bele, a kések elsősorban a vertikális mozgásra lettek tervezve, így az élek is ezen irányú igénybevételre születtek, nem oldalirányúra. Ez miatt apró, mikroszkopikus törések alakulhatnak ki rajta, amelyek később sokkal nagyobb problémává nőhetnek.

Több megoldás is létezik erre. Az első, hogy egyszerűen megfordítod a késed, és az életlen felével tolod bele az edénybe a felvágott ételt. Persze ez csak akkor működik, ha nem egy kétélű harci kardot használsz erre a célra. Abban az esetben (és a konyhakésében is) megoldás, ha nagyon éles szögben tartod, hogy ne karcolja végig a deszka felületét. Így egyszerre kapsz éles kést, és ízletes étel, melyekhez kiváló kiegészítőket adunk.

6. A pult szélén hagyod

Az egyik legveszélyesebb szokás, ha valaki úgy hagyja a konyhapulton, hogy bármely része lelóg róla. Bármikor nekimehet bárki, akár egy lábujja is bánhatja az illetőnek. Ez a legrosszabb kimenetel. A jobbik rossz, ha csak simán leesik.
Ilyenkor az ütés hatására akár a hegye is letörhet, amely káros az egész pengére nézve, valamint az éléből is törhetnek ki darabok.

Szigorúan tilos a pult szélén hagyni kést, vagy akár bármilyen eszközt, mert az veszélyes.

7. Olyanokra használod, amire nem kést kellene használni

Ne gondolj túl távol, nem betonozásra, vagy nyomtatásra gondoltunk. Nem is tudjuk, hogy ott mire lehetne használni...
Bizonyára Veled is előfordult már, hogy a konyhában egy csavar kilazult bármin, vagy épp valami becsúszott egy olyan helyre, ahol a kezeddel nem érted el, és az első dolog, amiért nyúltál egy kés volt.

Ez az egyik legrosszabb, amit tehetsz vele, a legjobb ha rendeltetésszerűen használod, például egy Bindi torta felvágására.

8. Életlenül használod

Ennyi meglepő ok mellett, az egyik legkézenfekvőbb, hogy nem szabad életlenül használni. Hogy miért?
Ilyenkor egyértelműen nagyobb erőt kell kifejteni rá, ami nagyobb igénybevételt is jelent. A mikro-repedések ilyen használatkor tovább csorbulhatnak, mígnem teljesen használhatatlanná nem teszik a kést.