Hogyan süssünk-főzzünk gyorsabban? Tippek séfektől.

2021.07.29

A gyorsaság fontossága a konyhában is jelen van, éppúgy, mint a mindennapokban. A meleg nyári napokon nem biztos, hogy órákat töltenél el a tűzhely és a sütő mellett, és egészen biztosak vagyunk abban, hogy ilyenkor jól esik, ha csak pár perc elteltével finom ételt tálalhatsz.

Cikkünkben séfek tippjeit gyűjtöttük össze, hogy te is éppoly gyors lehess, mint ők.

1. A munkaasztal

A rend a lelke mindennek.

Érdemes a konyhát először előkészítened, az eszközöket előkeresned, és előpakolni mindent, amire szükséged lesz. Nem, nem a hozzávalókra gondolunk, ezt még az előtt tedd meg, hogy a recept már előtted van, és a tűzhely sincs bekapcsolva.

Mindennek az alapja egy vágódeszka, és egy éles kés. Apropó, hogyan maradhat igazán jó az a penge? Olvasd el ezt a cikkünket.

Gyakori még a habverő, spatula, mérőedények, kanalak, tálak. Ezeket mind tedd ki előre, hogy ne kelljen máshova nyúlnod később.

2. A recept, mint egy regény, amihez mindig visszatérsz

Elég egyértelműnek tűnik, azonban elhangzott már többször, hogy "ezt majd elolvasom, ha odaérek". Itt jöhetne nagyszüleink örökérvényű igazsága, hogy a "rest kétszer fárad".

Sokszor jobb, ha előre tudod, hogy melyik alapanyaggal mit is fogsz kezdeni, és épp ezt miért készítetted el. Így tulajdonképpen egy lépéssel magad előtt járhatsz.

Ha hűtött elemeket kér a recept, és te ott állsz a kezedben a szobahőmérsékletű alapanyaggal, úgy vagy vállat vonsz, és a kész étel minőségét kockáztatod, vagy mehet be a hűtőbe, és máris nem 30 perces az a recept.

Ha előmelegített sütőt kér a recept, akkor nem is kell kifejtenünk, mennyire örülsz majd, hogy többször is végigolvastad a receptet.

3. Hozzávalók előkészítése

Minden olyan egyszerű a videókban, igaz?

Elővesz pontosan kimért 2 teáskanál sót, aztán egy másik kis tálban csipet paprikát, és összeönti. Te meg még a sót keresed, mert aki legutóbb járt a konyhában nem a helyére tette vissza.

Ahogy azt a kettes pontban említettük, a recept elolvasása a kulcs a történetben. Egy profi séf, ha ebből dolgozik, úgy mindig azzal kezdi, hogy megnézi melyiket kell felvágni, megolvasztani, kimérni.

Tégy Te is így.

Lehet, hogy több lesz a mosogatnivaló, de ha van mosogatógéped, akkor szerencsés vagy. Arra ügyelj, hogy vannak eszközök, melyeket nem szabad betenni ide, melyeket ebben a cikkünkben soroltunk fel, hogy semmiképp sem legyen a főzés vége katasztrófa.

4. Én főzök, te takarítasz!

Tedd fel a kezed, ha nálatok is ez a szabály otthon.

Igen, fair játéknak tűnik, de nem akkor, ha gyors szeretnél lenni. Ha nem rendelkezel akkora konyhapulttal, vagy épp a recept kettővel több kis edényt kér, mint amennyid van, úgy érdemesebb a folyamat közben egyszerre takarítani.

Hálás leszel saját magadnak, és a család többi tagja is.

5. Öleld magadhoz, a "miközben a..." mondatokat.

Nem mindegyik recept elég gazdag, jól megírt, hogy ezeket is beleírja, de te felkészült vagy már.

Hogyan tudsz a legtöbb időt spórolni? Multitasking.

Miközben a tészta még kel, közben meg tudod csinálni a szószt. Miközben a burgonya sül a sütőben, elő tudod készíteni a húst. Miközben a..., miközben a..... A legszebb mondatok legyenek Neked, ha gyorsan akarsz végezni.

6. Használj időzítőket!

Senki sem egy beépített stopperóra.

A nagy multitasking közepette rengeteg segítség lehet a telefonod, vagy akárhonnan szerzett időzítő.

Ennek segítségével akár sorrendet is állíthatsz, persze ha a recept megengedi, vagy éppen segít neked.

7. A desszertet bízd ránk.

Meg kell koronázni a teljesítményed igaz? Tökéletesen látod.

Rendeld házhoz olasz tortáink egyikét, mellyel igazán megjutalmazhatod magad, és felteszi a pontot a kiválóan, és gyorsan elkészített finomságaidra.