Illy Ferenc életrajz

2021.07.01

Kevesen tudják, de a világ egyik leghíresebb, és globálisan talán az egyik legelterjedtebb kávémárkája egy magyar emberhez fűződik. Bizonyára bárhol legyünk, akár Olaszországban, akár London egy remek kávézójában, találkozhatunk az Illy márkanévvel. Ebben a cikkben kitalálója, a "kávéforradalmár", Illy Ferenc előtt tisztelgünk.

Nem véletlen a forradalmár elnevezés.

A kávézás olyan innovációit vezette be, mely teljesen átalakította a kávéházak működését. Mindenki tapasztalhatta, hogy a kávé frissen igazán jó. Az illat, a zamat, az aroma, a lágyság mind elveszik az idő múlásával. Ezt szerette volna megváltoztatni, és egy hosszan tartó, igazán minőségi csomagolást tervezett, ő csomagolta először a kávét légmentesen.

Nem csak a logisztikában, de a kávéfőzést is modernizálni szerette volna. Illy Ferenc nevéhez fűződik a világ első automata eszpresszófőző gépe. Az automatát a forró gőz működtette, és még mai szemmel is igazán csodálatos kivitelezésű volt. El is keresztelték Illetta névre. A találmány remekül bevált, forradalmasította az elvárásokat, a gyorsaságot az olaszországi kávéházi életben.

Kép forrása: Sergio D'Afflitto/Wikipédia

Az életének igazi csúcspontja a kávézás.

Illy Ferenc Temesváron látta meg a napvilágot, 1892-ben. A Nagy Háború vezette a kávé felé, melyben hősiesen helyt állt. Elnyerte az Ezüst és Vas Érdemkeresztet, valamint a későbbiekben Bronz Vitézségi Éremmel jutalmazták. A háború vége Triesztben érte. Ez a város akkoriban az olasz kávézás fellegvára volt. Itt alapította meg cégét az Illycaffe-t. Nem volt éppen egyszerű dolga, hiszen hihetetlen mennyiségű konkurenciával nézett szembe. Az 1800-as években 66 kávéforgalmazó cég látott napvilágot, csak ebben a gyönyörű kikötővárosban. Habár nehéz volt az érvényesülés, mindenképpen ragaszkodott Trieszthez, hiszen itt találta meg élete párját, Andrea Illyt. Unokájuk úgy nyilatkozott a nagypapáról, hogy három igazi szerelme volt: Trieszt, a kávé, és a szépséges Dorisz.

A cég továbbra is élen jár.

A sok siker után Ferenc tudta, hogy az új generációnak kell átadnia örökségét, és tudását. Ezért fiának, Ernestonak adta a céget. Az ifjú egészen más megközelítésből kívánta irányítani a céget. A szenvedélyt ötvözte a tudománnyal, és iskolát is alapított Triesztben, melynek képzése Budapesten is működik. Utána az unokák közösen vették át a hagyatékot, melyet azóta is sikeresen vezetnek. A design, mely körülöleli a cég teljes egészét máig megmaradt, kávéscsészék formáján az alapítás óta semmit nem változtattak. Ezek kifejezetten kicsik, mivel nem a tejen és a tejszínen, hanem magán a kávén van a hangsúly, amely a vállalat nézetei alapján csakis arabica lehet.

A kávé a desszertek kiváló kísérője. Illy Ferenc kiváló, olasz kávéja mellé egy igazán olasz, szenvedélyes sütemény illik. Legyen kávézó, cukrászda, étterem, mi segítünk, hogy igazán remekül teljen a vendégeid fogyasztása. Elérhetőségeink bármelyikén vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnél partner lenni az elismerésben