Késő nyári gyümölcsök - Nemcsak finomak, hanem egészségesek is!

2020.08.28

A nyár végéhez közeledve robban be az igazi gyümölcsszezon. Az alma, a körte, a szilva, az áfonya és a szeder betakarítása a késő nyári, kora őszi hetekben történik. Ezek a gyümölcsök gondoskodnak róla, hogy a tél előtt feltankoljunk vitaminokból, rostokból, antioxidánsokból a téli hónapokra. Lekvárként, befőttként vagy fagyasztva eltéve pedig süteményeink alapanyagai lesznek majd az ínséges időkben.

Nem csak finomak, hanem egészségesek is

Nézzük, hogy őszi gyümölcseink hogyan járulnak hozzá egészségünkhöz:

Alma

A legelterjedtebb gyümölcs, több ezer fajtáját termesztik világszerte. Magyarországon is zamatos fajták teremnek, és egy népi mondás is fűződik hozzá: "Napi egy alma az orvost távol tartja!". Az egész szervezetet méregteleníti, karban tartja, magas a vitamin- és ásványianyagtartalma. Emésztési problémákra kiváló gyógyír. Ez az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyümölcs, hiszen sok klasszikus sütemény alapja, ám sültekhez köretként, mártásként is bevetheted. Legyen mindig pár darab a hűtőben nálad is!

Körte

Az alma közeli rokona, sok tekintetben hasonlítanak egymásra. Ami a körte igazi különlegessége, hogy több tanulmány szerint is hipoallergén, tehát biztonsággal fogyaszthatja kisbabától, az idősekig mindenki. Magas a rosttartalma, és alacsony a glikémiás indexe, ezért a cukorbetegek diétájába is beilleszthető.

Szilva

Nehéz úgy végigmenni egy magyarországi falu utcáján, hogy ne találkoznánk néhány szilvafával. Ez a könnyen termeszthető és beszerezhető gyümölcs serkenti az emésztést, rendkívül vitamindús, és 85%-a víz, emiatt pedig remek vízhajtó hatású. Sokoldalúsága kiemelkedő, hiszen a süteményektől a lekváron keresztül az aszalványig rengeteg féle módon feldolgozható.

Áfonya és szeder

Ezek a gyümölcsök vadon és a kertekben is megteremnek, és rendkívül egészségesek. Mindegyik telis-tele van antioxidánsokkal, C-vitaminnal, jó hatással vannak a keringésre.

Az áfonya elősegíti a bőr és a kötőszövetek egészségét, a szeder pedig gyulladáscsökkentő hatású.

Tankolj fel vitaminokból!

Fogyaszd rendszeresen a nyár végén és ősszel termő gyümölcsöket, hogy télen a napsütésben szegény, hideg napokon legyenek tartalékaid. A gyümölcsöket persze legegészségesebb nyersen fogyasztani, így fejtik ki leginkább az egészségre gyakorolt hatásukat.

Kóstold meg a Bindi almás, körtés finomságait!

Az olasz családi manufaktúra által készített gyorsfagyasztott Bindi torták közül kettőt is ízletes, érett körte tesz felejthetetlenné. A Cioccolato e Pere tortában a hagyományos linzer tésztában fenséges csokis krémet kóstolhatsz, melyet a karamellizált körte izgalmas íze egészíti ki.

A Ricotta e Pere tortában a könnyű, ricottás krémben ízlelheted meg a karamellizált körtedarabkákat, mindezt pedig a diós piskóta teszi teljessé.

Igazi klasszikus olasz almatortát ízlelhetsz meg, ha a Torta di Mele tortát választod. Az olmós tésztában vaníliás, almás finomságot találsz, mely garantáltan jobb kedvre derít.

Nézz körül a Starvit webshopban, és kínáld vendégeidet fenséges olasz desszertekkel!