Lejárt az élelmiszer? Ne dobd ki!

2021.03.18

Olyan ételekről beszélni, melyek túlestek a lejárati idejükön, nem éppen a legszebb, leginkább étvágygerjesztő dolog, amiről valaha írhattunk. Vagy mégis?!

Nos, a lejárati dátum sokak elképzelései szerint csak egy szám. Nem is járnak olyan messze a valóságtól, vagy nem is minden esetben rossz ez a gondolat. Van egy pici kis hézag a "minőségét megőrzi, lásd a csomagoláson" és a tényleges idő között, amíg elfogyaszthatod, vagy épp hasznosíthatod ezeket. Mutatunk néhány megoldást ezekre, hogy ne kelljen többet csak úgy szórnod a pénzt a lejáró élelmiszerre.

Avokádó

Hát ez a tippünk egészen furcsa lesz: kend a hajadra! Miután a guacamole alapvető hozzávalója elvesztette a küzdelmet az idővel, bebarnul, és puha lesz. Ilyenkor ne dobd ki! Pépesítsd össze, és tedd nedves vagy akár száraz hajra. Hagyd rajta egy óráig, és ne gondolj arra, hogy éppen avokádó van a hajadban, majd mosd le. Az eredmény selymes, puha, fényes haj lesz. Nem hiszed? Próbáld ki!

Tojás

A megzápult tojást lehetne akár tömegoszlató fegyvernek is használni. Most csak a héja lesz nekünk fontos. A megromlott tojást törd fel, és nagyjából a másodperc tört része alatt tüntesd is el a fehérjét és a sárgáját, mert elmegy a kedved a további munkálatoktól. A megmaradt tojáshéjakat apró darabokra tördeld össze, és szórd szét a kertben, vagy a virágföldön. Gazdag kalciumban és más ásványi anyagokban, amelyek erős, és egészséges növényeket eredményeznek.

Kenyér

Valószínűleg annyira nincs ínyedre a megromlott, kiszáradt kenyér. Megértjük. Azonban ha felkockázod, kevés olíva olajba mártod, megsózod és megpaprikázod, és berakod sütőbe annyi ideig, amíg ropogósak nem lesznek, akkor a végén ízletes croutont kapsz. Mehet is a salátába.

Barna cukor

Veled is előfordult már, hogy a nagy sütések közepette, amikor nyúltál volna a barna cukorért, amit levettél a polcról egy nagy és használhatatlan "cukortégla" volt. Nincs minden veszve! Használj egy botmixert, vagy turmixgépet, amelyek meg fognak vele küzdeni, és újra szórhatod a süteménybe, vagy kávédba. Ha még így is túl kemény, adj hozzá kevés vizet.

Kávézacc

Nem állunk meg a magadra-kenés vonalán az avokádónál. Kávézaccból arcmaszk. Kiváló bőrregeneráló, és életed ad az arcbőrödnek a koffeinnek hála. Elkészítése sem bonyolult, addig keverd tejjel, amíg nem lesz ragadósabb, sűrűbb állaga, és vidd fel az arcodra. Hagyd 20 percig rajta, és voilá! Máris friss vagy Te is és az arcbőröd is.

Továbbá sok tápanyagot ad a növényeknek, elősegíti a növekedésüket, így érdemes a virágföldhöz adni.

Citromhéj

Korábbi, konyhai tisztításos cikkünkben írtunk már a citrom és az ecet mindent vivő elegyéről. Itt a minden alatt a zsírokat és olajokat értjük, mivel kiválóan oldják ezeket. Használd fel a citrom héját ehhez, mégpedig úgy, hogy mindent eltávolítasz róla, ami maga a gyümölcs, semmi pépes anyag nem maradhat rajta. Ezt tedd bele egy üvegbe, és borítsd be ecettel. Hagyd ülni 2 hétig, és mire már épp elfelejtenéd, szinte teljesen ingyen kaptál egy szupererős zsíroldót.

Bor

Igen szomorú esemény tud lenni, amikor a borunkról megfeledkezünk, és túl sokáig hagyjuk állni nyitva. Van megoldás! Használd fel a pörkölthöz, vagy bármilyen boros ételnek az elkészítéséhez, hiszen a kicsit már állott bor ilyen esetben tartósítószerként viselkedik, és nem lesz tőle az ég világon semmi bajod, ha elfogyasztod. Meginni már nem kényelmes, de megenni...!

Alma

Pontosabban a héja. Beborítod egy kis fahéjjal, és beteszed a sütőbe addig, amíg aranybarnára nem sül, és máris almachipset kaptál. Egészséges, és nem is dobtál ki semmit a kukába.


Nem csak a pénztárcád és Te fogod meghálálni azt, ha felhasználod valamely módon a feleslegessé vált, megromló élelmiszert, hanem a természet is. Megoldást kínálunk mi is a megromló élelmiszerekre, hiszen a gyorsfagyasztott élelmiszereink sokáig megőrzik a fogyaszthatóságukat. Itt tudod megrendelni a hozzád legközelebb állót.