Tévhitek a fogyókúráról

2021.03.31

A fogyókúrázás kifejezetten szélsőséges képet alkot az emberek fejében. Sok esetben az a gondolat merül fel, hogy ez egyfajta önsanyargatás, pedig ez egyáltalán nem így van. A kulcs a sikerhez, hogy ne fosszuk meg magunkat az ételek és az ízek élvezetétől, így tartható fent hosszú távon is az új életmódunk.

Most nézzünk pár olyan, szinte már tényként kezelt elméletet, amelyek bizonyítottan nem állnak helyt a valóságban.

1. A gyors fogyás kifizetődő

Az idő pénz, tartja a mondás. Ez az élet rengeteg területén igaz, azonban a fogyókúra esetében nem. Minden olyan diéta, amely szinte már hihetetlen tempójú súlyvesztést ígér vagy nemes egyszerűséggel hazugság, vagy később még rosszabb következményekkel járhat.

Ezek jelentős százaléka valamely megvonással, vagy erős kompromisszummal jár, ami mentálisan megterhelő, valamint először ez esetekben a szervezet az izmokat kezdi el bontani, ami akár a szív gyengüléséhez vezethet.

Megoldás:

A legjobb diéta hosszabb távon igazán sikeres. Így a szervezetnek is könnyebb, hiszen a fokozatosság elvét követve könnyebben veszi fel a versenyt a mentális elhatározással, ami szintén könnyebben állít magának fel célokat.

2. Bármelyik módszer, amit találok a neten, az megfelelő nekem is.

Nos, erre egyszerű a válasz: nem. Rengeteg ok állhat a hízás mögött. Lehet pajzsmirigy-alulműködés, inzulinrezisztencia, hormonzavarok, mentális problémák, vagy éppen a jojóeffektus éppen végbemenő folyamata.

Ezek mellett jelentős tényező még a módszer megválasztásában, hogy ne higgyünk el mindent. Rengeteg tudományosan megalapozatlan diéta terjed az interneten. A káposztalevesre alapuló diéta, léböjt, vagy éppen a színekre alapozó fogyókúrák is ilyenek.

Megoldás:

Igazán minden ilyen, anyagcserénkre irányuló változtatást optimális esetben szakértői konzultációval, vagy akár orvosi vizsgálattal érdemes kezdeni. Ezek sok esetben csak néhány opcióra szűkítik a számunkra megfelelő módszereket.

Továbbá minden szervezetnek más a tápanyagigénye. Ebben igazán semmi meglepetés nincs, hiszen rengeteg külső behatástól is függ, hogy mennyi energiát igényel a testünk. Lehet ez akár a munkakörünk, a stressz hatása ránk, hogy milyen évszak van, és még sok ilyen hétköznapi tényező.

3. Engem egészen biztosan elkerül a jójóeffektus

Ez egészen biztosan nem fog megtörténni..., de előtte egy kis elmélet.

A jojóeffektus a teljesen hatástalan diéták sajátja. Pontosabban a rövidtávon hatékony, önsanyargató módszerek ismérve. Az ilyen drasztikus változásoknál lelassul az anyagcserénk. Ez igazából azt jelenti, hogy ha kevesebb kalóriát viszünk be, mint amennyit a szerveztünk igényel az élet fenntartásához (tehát a légzés, működik a tüdőnk, tulajdonképpen bármi olyan folyamat, amely nem jár plusz aktivitással), akkor elindul egy pánikszerű válaszreakció, amely során elkezd zsírt raktározni a test, hogy felkészüljön arra, ha ez a drasztikus változás megismétlődik. Ilyen esetben akár megduplázhatjuk a felszedett kilókat, ahhoz képest, hogy mennyit fogytunk.

Megoldás:

Ez egy biológiai, természetes reakció, ezt nem lehet kijátszani, csak elkerülni a megfelelő módszer kiválasztásával. Nagyon fontos az anyagcsere egészséges működéséhez a megfelelő folyadékbevitel, melyhez a legjobb opció a víz, hiszen nem tartalmaz hozzáadott cukrokat, és zsírokat.

4. Szóval, ha önmagában kalóriát égetek el azzal, hogy élek, akkor a hideg levegővel segíthetek ezen!

Egyáltalán nem helytálló ez az állítás, sőt...

Ebben az esetben is egészen az ellenkezőjét érjük el a törekvéseinknek. Az teljességgel igaz, hogyha a környezet hőmérséklete nagyban különbözik negatív irányban a testhőmérsékletünktől, akkor többet kell küzdenie a szervezetünknek, hogy fenntartsa a megfelelő belső hőfokot.

Megoldás:

Az eredmény pont, hogy étvágynövekedés lesz, hiszen bizonyítottan a fázás ezt okozza. Sokkal jobb opció tehát a hidegben a sporttól való izzadás, mint a vacogás.

5. Nem kell változtatnom étrendet, elég, ha kevesebbet eszek!

A hétköznapi étrend az esetek legritkább esetében egyezik meg egy diétás formával. Ennek meg kellene felelnie annak, hogy hiába eszünk kevesebbet, éppúgy laktató marad, valamint ez azt jelentené, hogy semmilyen snack és nasi nem maradhat.

Megoldás:

Fontos az életmódváltás egy ilyen nagy elhatározásnál. Ez nem csak motivációt ad, de egészen izgalmas és új ízeket ismerhetünk meg. Például nem szükséges elhagynunk a kenyeret, nem kell megvonni ezt magunktól, válasszuk inkább a teljeskiőrlésű változatokat, hiszen a teltségérzet tovább megmarad tőlük.

Egy szó, mint száz, a legjobb, ha nem teljesen vakon vágunk ebbe bele, hiszen ezek a legtöbbször megmaradnak csak próbálkozásoknak, és el is fogy a motivációnk. Érdemes szakértővel konzultálni a legelején, és nem egy légből kapott, interneten véletlenül megtalált csodaszerben hinni, ami "akár 7 nap alatt -3kg" eredménnyel zár. Ne vonjuk meg magunkat az ízek élvezetétől, együnk zöldségeket, gyümölcsöket, melyeket megtalálsz a termékeink között is, és az eredmény garantáltan nem marad el.