Tippek és trükkök a desszertekhez

2021.02.17

Hiába főzöl és sütsz rendszeresen, a desszertnek nem biztos, hogy neki mersz állni. Hihetetlen precizitást igényel a cukrászat, viszont a legcsodálatosabb eredményeket szüli. Nem hiába hívják művészetnek, és a világhírű mesterei a szakmának méltán szereztek elismeréseket díjak, és elégedett vendégek formájában.

Azonban mit gondolsz, ha azt mondjuk, hogy ezt Te is elérheted? Elhoztunk pár egyszerű trükköt, amivel meggyorsíthatod a folyamatokat, vagy éppen alkímia szintjén varázsolhatsz hihetetlen süteményeket.

- Az örökké jó torta:

Jóllehet, nem örökké fogyasztható, azonban nagyban meghosszabbíthatjuk az élettartamát egy tortának kenyérrel.

Igen, kenyérrel. Ha már néhány szeletet kiemeltünk a süteményből, akkor a vágott részeinél könnyen megereszkedhet, kellemetlen ízűvé válhat. Ezekhez fogpiszkálóval rögzítsünk kenyérszeleteket, amelyek megőrzik így az édesség szavatosságát. Feláldozzuk a kenyerünket egy nemesebb cél érdekében.

- Ehető pohár és a lufi:

Kicsit gyermekmesés lehet az elnevezése ennek a tippünknek, de ez itt nem Az öreg halász és a tenger, itt az eredmény valóban mesés. Ha szeretnéd kicsit feldobni a fagyizós délutánokat, vagy éppen a vendégeidet szeretnéd elkápráztatni, és nem törődsz bele, hogy az anyósod legutóbb sokkal jobb fagylaltkelyhet csinált, ez a Te trükköd.

Néhány lufira és sok csokira lesz szükséged. Olvaszd meg a csokoládét, tedd bele egy mély edénybe. Fújd fel a lufikat, és mártsd a csokoládéba őket úgy, hogy maximum félig lepje el a csoki. Ezután helyezd ezeket egy tálra, és fagyaszd meg őket. Miután megdermedtek, vágd ki a lufik tetejét, hogy leeresszenek, és könnyen ki tudod húzni őket a csokiból, és voila! Kész is a csokis, ehető pohár.

- Tortaszeletelés fogselyemmel

Bizonyára Te is tapasztaltad már, hogy késsel nem olyan egyszerű egy piskótát félbevágni. Tulajdonképpen tragikus is lehet a végeredmény. A megoldás a fürdőszobában van.
Fontos a fogápolás. Be kell szerezni egy ízesítés nélküli fogselymet. Használd az étkezések után. Mehetünk a következő tippünkre...

Igazából ennél még többre is tudod használni. Szúrj 4 fogpiszkálókat a piskóta oldalának közepébe, a négy égtáj felé, ezek lesznek a mankóid. Szorosan kösd át a piskóta tőled távolabbi oldaláról kezdve a fogselymet, majd ellentétes irányban húzd meg. Így másodpercek alatt tökéletesen félbe is vágtad.

- A bögrés brownie


Sokszor találkoztál már vele, lehetséges, hogy el is készítetted korábban. Itt az ideje kicsit feleleveníteni, hiszen ki ne szeretné az egyszerű dolgokat, és a browniet. A kettő együtt egyenesen csodálatos.

A recept a következő: Végy egy mikrohullámú sütőbe is tehető bögrét. Tedd ebbe bele először a száraz hozzávalókat: liszt, cukor, kakaó, csipet só, kevés fahéj. Jól keverd össze. Majd ezután tedd bele a nedves hozzávalókat. Vaj vagy olaj, víz, kicsi vanília szirup. Keverd össze úgy, hogy ne legyen csomós. Tedd a mikróba másfél percre, és kész is. Ha a tetejére helyezel fagyit, akkor teszed fel az "i-re" a pontot igazán.

- Ne süss süteményt, ha esik.

Tartja egy ősi közmondás.
Azonban van benne igazság. Nagyban befolyásolja a tökéletes végeredményt, hogy milyen a szobahőmérséklet, a légnyomás, a páratartalom. Pont olyan érzékenyek, mint egy ezer éves festmény. Nem hiába művészet...

Esőben a külső és a belső páratartalom is változik, megnövekszik. Ilyen kondíciók mellett a tészta megkelése, és a piskóta szárítása is befolyásolva van, ronthat a minőségén.

- Minden legyen lisztes.

Ahogy említettük a korábbi cikkünkben, hogy hogyan segíthet, ha kicsit a konyhapultot lehűtjük, fontos, hogy éppúgy legyen lisztezve is. Így nem ragad le a tészta egykönnyen, és könnyebb gyúrni is. Megtehetjük, hogy a sodrófára is kerüljön liszt. Ugyanezt tehetjük a kezünkre is folyamatosan. A késre is, amivel vágjuk. Mindenre!

- A hangulatod a süteményedben.

Könnyen tudod a kedvedet kifejezni az arcoddal, a mimikáddal, a testbeszédeddel, online térben hangulatjelekkel. Azonban, ha haragszol a férjedre, mondd el ezt neki süteménnyel.

Egy neves cukrász nyilatkozta korábban, hogy kifejezetten hatással van a desszertjére, hogy milyen hangulatban süti azt meg. Ilyenkor kicsit könnyelműen bánik a mérleggel, kicsit türelmetlenebb. Keményebben bánik a tésztával gyúrásnál, pedig tévhit, hogy ezen kell levezetni a dühöt. Próbáld ki, hogy milyen, ha nyugodtan és rengeteg idővel a kezedben állsz neki sütni, és milyen, ha ennek az ellentettje érvényesül.

- Vigyázz az alapanyagok cseréjénél!

Sok történetet mesélt már családtagunk, ismerősünk elrontott tortákról. "Képzeld, találtam egy tuti receptet ezen a honlapon, megcsináltam, és nem sikerült. Biztosan rossz a recept, ne próbáld ki! Annyit módosítottam, hogy a cukor helyett édesítőt, a liszt helyett gluténmentes sütési mixet használtam, utána még egy tojást, és kicsivel több csokit adtam hozzá, az íze kedvéért."

Már értem. Tulajdonképpen a kulcs hozzávalókat változtatnád meg ezekkel a lépésekkel. Léteznek mentes sütemény receptek, amelyek sok esetben finomabbak is, és pont úgy írták meg őket, hogy gyönyörű legyen a végeredmény. Persze, ha kísérletező vagy..., hajrá!

- Ha nem szeretnél fáradni, rendeld meg a tortákat online.

A Bindi olasz manufaktúrában készült tortái a legjobb minőséget képviselik. Miért ne választanád a Neked tökéletest? Süteményeink a legkülönlegesebbtől, a legfinomabb ismert alternatívákig rengeteg ízt kínál. Rendeld meg online, az otthonod kényelméből, mi házhoz szállítjuk.