Tippek és trükkök a sütéshez, főzéshez

2021.02.10

Megérkeztünk tipp sorozatunk második állomásához. Ez előző hetekben megtanultunk, hogy a bevásárlásnál hogyan járhatunk a lehető legjobban, és a megvett élelmiszereket miként tudjuk praktikusan tárolni.
Tartja a mondás, hogy a férfiak szívéhez a hasukon keresztül vezet az út, de minden tapasztalt férfi mondhatja azt, hogy a lehető legkönnyebben egy hölgyet úgy lehet lenyűgözni, ha süt és főz neki. Nézzünk meg pár egyszerű tippet, amiket bárki tud a mindennapokban alkalmazni, és sokkal gyorsabb, egyszerűbb lesz vele az ételek elkészítése.

- Kezdd a recept végével, olvasd el visszafelé, így mindent elő tudsz készíteni.

A sütés már majdnem egy tudományág, így fontos, hogy mindig kövessük a receptet, tehát csak az olvasás haladjon visszafelé, máskülönben egészen érdekes végkifejletek születhetnek.

- Használj sótlan vajat vagy margarint.

Kifejezetten elronthatja az elkészült ételeket, ha elsózzuk őket. Ha alapból van ezeknek sótartalma, akkor a későbbiekben nehezen szabályozható és mérhető lesz ez. Könnyebb javítani, ha sótlan.

- Rétestészta nyújtásánál és a tészta dagasztása előtt hűtsd le a konyhapultot.

Használj jeget és hideg vizet egy zacskóban, és dörzsöld vele végig a felületet. Ez nagyban megkönnyíti, hogy ne tapadjon le a tészta, és nem kell folyamatosan a liszt hozzáadásával bajlódni.

- Használj tojásszeletelőt gyümölcsökhöz, zöldségekhez is.

Tökéletes gombákhoz, eperhez, kivihez, és még sok hasonlóan kisméretűekhez. A legjobb, hogy még el sem tudod vágni magad vele.

- Burgonya hámozás a legkevesebb stresszel?

Vágd körbe a nyers krumplit a közepénél, körülbelül a héjának a vastagságáig, azután óvatosan helyezd forrásban lévő vízbe 15 percig. Konyhai csipesszel vedd ki a vízből, majd azonnal rakd őket jeges vízbe. Amint elég hidegek egyszerűen kézzel lehúzod róluk a héjukat a közepétől haladva a végéig.

- A tojás lejáratának egyszerű ellenőrzése.

Tedd bele lehetőleg egy kicsivel több vízbe, mint ami ellepi. Ha lesüllyed, vagy úszik, akkor friss, ha egy ponton felemelkedik, és azon "áll", akkor vagy gyorsan el kell fogyasztani, vagy már ki kell dobni.

- Nehéz a citromot összenyomni úgy, hogy levet adjon?

A konyhapulton néhányszor görgesd meg a kezeddel, miközben enyhén nyomod, kicsit lazább lesz tőle a gyümölcs.

- Sütőben készítenéd el a sültburgonyát?

Öt percig tedd be a mikrohullámú sütőbe, miután villával megszúrtad őket, majd még 15 percre a sütőbe. Sokkal gyorsabb, és pontosan ugyanolyan finom.

- Vedd meg a lehető legnagyobb vágódeszkát, amit találsz

Több helyen kényelmesebb a használat, higiénikusabb, kevesebbet kell takarítani utána.

- Sokszor előfordult már, hogy szétesett a hal, amit sütöttél?

Helyezd citromszeletekre, és úgy grillezd, vagy süsd, így az íze is páratlanul finom lesz, valamint sokkal hullhat darabokra.

- Koktélparadicsom szeletelése egyenként?

Salátához szeletelnél koktélparadicsomokat? Csináld ezt a lehető legegyszerűbben. Tedd a paradicsomokat két tál vagy tányér közé, enyhén szorítsd össze, és egy vágással mindet félbevághatod.

Tartsatok velünk tipp sorozatunkban, amelyben a sütés és főzés minden állomásához segítséget nyújtunk. A következő héten a desszertekhez segítünk majd néhány trükkel.