Tippek és trükkök a konyhai tároláshoz

2021.02.02

A február hónapot a tippeknek és trükköknek szenteljük. Végigkísérünk minden lépést, amely egy sikeres ebéd vagy épp egy vacsorához kellhet. Előző héten a vásárláshoz néztünk néhány trükköt, hogy miként tudunk spórolni. Ezen a héten a konyhai tárolásra hoztunk pár tippet, hiszen ezeket, melyeket megvettünk, valahova el is kell helyezni.

Nem mindannyian vagyunk olyan szerencsés helyzetben, hogy egy óriási konyhánk van, rengeteg tároló hellyel, és még több területtel. Szerencsére egyre több eszközünk van arra, hogy ezt megoldjuk, és ha belegondolunk, a legkisebb konyhákban is vannak kihasználatlan felületek.

Konyhaszekrény

Önmagában kifejezetten sok lehetőségünk rejlik ezekben a bútorokban. Azonban, ha nem szeretnénk újat vásárolni, vagy készíttetni, akkor abból dolgozunk, amink van.

Ajtó

Sosem gondolnánk, hogy mennyi eszköz szerelhető a konyhaszekrényünk ajtajára. Persze ehhez az szükséges, hogy ne vertikálisan nyíljon, hanem jobbra vagy balra. Akár a késeknek lehet vásárolni nem túl vastag fa tartókat, amelyeket felfúrhatunk oda. Fontos, hogy ne legyenek túl magasan, hiszen balesetveszélyes.
A mágnesek is a barátaink ebben az esetben. Vásárolhatunk fém lapot, amelyet felrögzítünk az ajtóra, és ehhez veszünk mágneses üvegcséket, amelyekbe a fűszereinket töltjük. Nem is gondolnánk mennyi helyet elvesznek az ételízesítők.

Polcok

Ahogy telnek és múlnak az évek az edényeink száma hol nő, hol csökken. Néha megjelennek olyanok, amiket nem is ismerünk, van, hogy sosem találjuk meg többé a kedvencünket. Viszont néhány trükkel könnyebben elhelyezhetjük őket. Vásárolhatunk fém-, rácsos, vagy akár faemelőket, amelyekkel egy polcból két polcot varázsolhatunk másodpercek alatt. Így arra ráférhetnek a lapos tányérok, míg alatta a leveses, müzlis tálak kiválóan elférhetnek.
Minden polcnak két oldala van. A konyhaszekrény is pontosan ugyanilyen. Mit is kezdhetnénk az aljával? Igen, ott is tárolhatunk gond nélkül dolgokat. Például fúrjuk fel a befőttesüveg tetejét. Így magát az üveget gond nélkül felcsavarhatjuk a tetejükbe. Tárolhatunk ezekben tésztát, babot, vagy bármilyen száraz élelmiszert, és kifejezetten forradalmian dekoratív.

Mosogató alatti szekrény

Ha belegondolunk a legtöbb konyhában ezek a szekrények a legnagyobbak. Ellenben sok esetben csak az aljára tudunk pakolni, nem tudunk sokat játszani a hellyel a csövek miatt. Azonban mégis lehetséges. Ha felfeszítünk egy rudat keresztbe, erre felakaszthatjuk a fúvókás fejű tisztítószereket, és máris nyerünk egy kis felületet.
Hasonlóképpen, mint a konyhaszekrényeknél, ide is helyezhetünk be emelő polcokat, hogy több emeleten is tárolhassunk rajta eszközöket, szereket.

Fal

A konyhapult feletti falon is sok minden elférhet. A felszerelhető mágnes, melyre a késeinket rakhatjuk sokunk konyhájában megtalálható, de ezeket érdemes azoknak is használni, akik eddig nem tették. Nem csak profi hatást kelt, de kifejezetten praktikus is. Létezik rengeteg mintázatban, hogy biztosan illeszkedjen a konyhánk stílusához.
Felrakhatunk ide különböző akasztókat, melyre a konyhai kendőket, akár bögréket vagy különböző rácsos polcokat is akaszthatunk, amire a könnyebb dolgokat, mint például a szivacs, rárakhatjuk.

Tároló rekeszek, edények

Vásárolhatunk olyan só, tészta, vagy tulajdonképpen bárminek a tárolására alkalmas edényeket, amelyek már dekorációs elemként is szolgálhatnak. Ezek amellett, hogy kifejezetten attraktív elemei lehetnek a konyhának, még hasznos funkciót is ellátnak.
Léteznek olyan polc funkciót ellátó edények, amelyeket a hűtőnk polcaira akaszthatunk, így megduplázhatjuk a tárolókapacitást.

Érdemes velünk maradni a további tippekért és trükkökért, hiszen a következő hetekben folytatjuk sorozatunkat.