Hogyan legyél az a szakács, aki tökéletes csirkét süt minden alkalommal

2022.01.14

Gondolkodtál már azon, hogy a séfek hogyan érik el, hogy ne legyen száraz a csirkemell, de a bőre mindig ropogósra sül? Beszéljük egy kicsit a hazai étkezőasztalok legnépszerűbb fogásáról, a csirkehúsról. Néhány belső tippet, technikát mutatunk, hogy egy következő szintre emelhesd a tudásod.

Miért ilyen népszerű a csirkehús?

Amennyiben nem vagy vegetáriánus, egészen biztosak vagyunk benne, hogy a héten valamikor, valamely formájában fogyasztottál csirkehúst.

A legnépszerűbb része egyértelműen a csirkemell, főleg a csont és bőr nélküli verziói, annak ellenére, hogy ez a legdrágább. Ezt az egészséges életmódhoz, és a diétákhoz való szoros kapcsolatának, valamint elkészítésének rengeteg módjának köszönheti. Annak ellenére ő a királya ennek, hogy igazából már természetes formájában is kissé száraz, hiszen ez a része a csirkének nem kap elég igénybevételt. A hús sokkal erősebb ízvilágú, és kevésbé száraz, ha az állat izmai folyamatos használatnak vannak kitéve.

Nem szabad elfeledni a csirke felső, és alsó combot. Ezek a részek már sokkal több testmozgást éltek meg, ezért sokkal ízletesebbek. Több a zsírtartalma ezeknek a részeknek, aminek hála kevésbé hajlamos a kiszáradásra, és nem sül túl olyan könnyen, és még olcsóbb is. Ne félj attól, hogy nem illeszkedik a diétába, és nehezebb a fogyasztása, az egészséges étrenddel sem megy szembe, hiszen a mértékletes zsírfogyasztás illeszkedhet ebbe, és lehet kapni filézett combokat, amellyel még egy problémát kiküszöböltünk.

Hogyan lehet ebből egy igazán előkelő étel?

A csirkében az a jó, hogy az egyik legegyszerűbb és a legkönnyebb étel, amit elkészíthetsz, ha odafigyelsz rá, és ezek ellenére is lehet elegáns.

Ehhez elég, ha egy egész csirkét veszel, és már csak fűszerekre, és egy kicsit mélyebb tepsire lesz szükséged. Bánj nagylelkűen a sóval, az edény megtartja a hús engedett zsírját, és nem engedi kiszáradni. Tedd a sütőbe 230 fokon, a bőrét szárítsd ki amennyire lehet, majd vedd le 200 °C-ra a hőmérsékletet és süsd tovább, amíg aranybarna nem lesz. Ezzel a módszerrel egy igazán gyönyörű, tartalmas és rendkívül finom húst kapunk.

Néhány extra tipp

Csirkemell elkészítése

A csirkemell hús kevés zsírtartalma miatt könnyen kiszáradhat és túlsülhet, ezért legközelebb tegyél fedőt a serpenyőre, vagy alufóliával takard le a tepsit, hogy minél tovább a saját levében is sülhessen.

Ezen felül a csirkemell egyik oldala vastagabb, így fennáll a veszélye, hogy egyik oldalán túlsül, míg a másik oldala is látszólag jól átpirult, de a belsejében kissé nyers maradt. Okkal nem egy közkedvelt étel a csirke steak, ezért érdemes kiklopfolni, vagy akár kilapítani egy befőttes üveg segítségével.

Tényleg meg kell mosni a csirkét felhasználás előtt?

A köztudatban elterjedt, sőt talán a családban is rengetegen így csinálják, csinálták korábban, hogy minden alkalommal folyó vízben megmosták a húst.

Több egészségügy szervezet is figyelmeztet, hogy ezt a szokást azonnal el kell hagynunk. Nem szabad megmosni a húst, mert a víz hatására a baktériumok gyors szaporodásnak indulnak, és lehetséges, hogy olyanok is megjelennek, amelyek ellenállnak a magas hőkezelésnek, így a sütésnek is.

Ha kiolvasztani szeretnénk a csirkét, ezt meg lehet tenni vízben, de szigorúan zárt zacskóban helyezzük hideg vízbe, és cseréljük is ezt fél óránként alatta. Így akár 1 óra alatt biztonságosan felengedtethetjük a húst.


Mindezek után, ha szeretnéd megjutalmazni magad, nézd meg kínálatunkat a webshopunkban, és rendeld házhoz kedvenc tortádat.