10 konyhai tisztítás, amivel 1 perc alatt hatalmas különbségeket érhetsz el

2022.02.25

Vannak olyan pillanatok, amikor a legjobb konyhai tisztítás nem az, amikor a tetejétől az aljáig teljesen kitakarítjuk, ami bizony elveszi sokszor az egész napunkat is.


Ezek azok, amelyeket akkor is meg tudunk csinálni, amíg melegítjük az ebédünket, amelyek tipikusan a napunk végére beleférnek, vagy ha hihetetlenül gyorsan kell a vendégeink érkezése miatt takarítani, és nincs idő a térdelős súrolásra.

1. Töröld le a csaptelepet

Nem az, ami azonnal eszedbe jut, hiszen még sokszor vízkövesen is csilloghatnak, de hidd el, a szemünknek a különbség óriási lesz. Spricceld le a kedvenc tisztítószereddel, és húzd le egy papírtörlővel, vagy ruhaanyaggal, és élvezd, hogy milyen látványos lett a javulás.

2. Irányított söprés

Igazából, ha jobban elgondolkodsz a söprésen, akkor az összes irányítva van. Jó, ezt most nem így értjük, hanem azokra a pontjaira gondolunk a konyhapadlónak, amelyek valami oknál fogva sokkal koszosabbak lesznek, mint bármi más. Ezeket érdemes néhány mozdulattal feltakarítani, ha gyors akarsz lenni, nem szükséges a legkisebb sarkokban is megtenned ez.

3. Tisztítsd meg a mosogatót

Igen, minden nagyobb takarítás alkalmával a kellő vegyszerekkel, eszközökkel kitakarítjuk a mosogatónkat, de erre nem mindig juthat időnk. Néhány fújás a konyhai tisztítószerrel, és csillogóvá varázsolhatod az egyik leginkább szembetűnő pontját a konyhának.

4. A mikrohullámú sütő

Nem gondolnád, hogy mekkora különbséget mutat egy tiszta mikró. Tipikusan az a része a konyhánknak, amit ha rendszeresen tisztítunk, akkor nem lesz szükség a mélyebb, erős takarításra. Néhány törlés és kész is.

5. Pakold el a megszáradt edényeket

Igaz, hogy tiszták, sőt az sem utolsó szempont, hogy sok esetben egy építészeti mestermű, hogy egy kanálon egyensúlyozunk egy tésztaszűrőt, de esztétikailag nem éppen művésziek.

6. Az étkezőasztal

Azt nem tudjuk, hogy Te hogyan kezeled az étkezőasztalod, de nálunk egy iroda, egy munkaasztal, egy kert, egy kézműves központ. Ez miatt egészen gyorsan válhat káosszá, ami rajta van, ami a legkevésbé sem gyönyörű. Ha rendbe teszed, olyan sikerélmény lesz, amit többször meg akarsz majd élni.

7. A székeket se feledd el

A legkönnyebb felület, tisztítása nem éri el az 1 percet, mégis óriási lehet a különbség.

8. Töröld le a hűtőajtót!

Mit?! A hűtőajtót?!

Nem gyakori ugye, és nem is jut eszedbe sokszor. Ha a felület rozsdamentes acél, akkor bizonyára egy évig ellátnál egy helyszínelő csapatot ujjlenyomattal. Három törlés, és máris csillog.

9. Néhány dolognak jobb, ha a helyén van

Kellett az olaj, a só, néhány fűszer a főzéshez?

Habár praktikusabb, ha nem kell újra elővenni, viszont jobban néz ki, ha a helyükön vannak. Igazából nehéz díszt varázsolni egy egyszerű étolajos flakonból.

10. Vidd ki a szemetet!

Ez több okból is rendkívül jó technika egy tiszta konyhához.

Először is nem lesznek fura szagok mindenütt. Másodsorban sokkal jobban néz ki, ha nem lóg ki innen-onnan valami. Harmadszor a többi takarításnak a szemetét hova helyeznéd, ha a kuka tele van?


Ezekkel a technikákkal akár 10 perc alatt is olyan lehet a konyhád, mint újkorában. Pszt... ne felejtsd el magad megjutalmazni valami édességgel!