BLOG

A Tiramisu a legismertebb olasz desszert, mára a legtöbb cukrászda kínálatában szerepel Magyarországon is. Ez a kávés, krémes desszert az utóbbi évtizedekben terjedt csak el, mégis eredetét homály borítja.

A nemzeti konyhák közül az olasz gasztronómia az, ami hamar világhódító útra indult, és bizony sokunk szívét meg is nyerte. A pizzák és tésztaételek mellett a desszertek is nagyon népszerűek. A tiramisut és a fagyit persze a legtöbben ismerik, de összegyűjtöttünk még néhány finomságot, ami az olasz cukrászdák sajátja.

A borúsabb idő beköszöntével egyre jobban vágyunk az édes finomságokra. A sötét, hűvös reggeleken jól esik a kávé mellé egy finom sütit is harapni, így egyből vidámabban indulhat a nap. Te is egyből a kávé után nyúlsz ébredés után? Akkor ez a cikk tetszeni fog!

A nyár végéhez közeledve robban be az igazi gyümölcsszezon. Az alma, a körte, a szilva, az áfonya és a szeder betakarítása a késő nyári, kora őszi hetekben történik. Ezek a gyümölcsök gondoskodnak róla, hogy a tél előtt feltankoljunk vitaminokból, rostokból, antioxidánsokból a téli hónapokra. Lekvárként, befőttként vagy fagyasztva eltéve pedig...

Minden évben megrendezi a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyarország Tortája gasztronómiai versenyt. A nyertes tortát az augusztus 20-i Államalapítás Ünnepén rendezett ünnepségen mutatják be, majd egy éven át az ország cukrászdáiban kapható.

A nyári barangolásokban, erdőjárásokban az egyik legjobb élmény, hogy úton-útfélen gyümölcstől roskadozó bokrokba, fákba botlunk. Kicsiktől a nagyokig mindenki élvezettel csipegeti az édes-savanykás bogyókat, melyek felüdülést nyújtanak a fáradt vándornak.

A citrom nagyon népszerű gyümölcsünk, ám eredetét rejtély övezi. Egyelőre csak találgatnak a szakértők, hogy honnan származhat pontosan, ám egyes feltételezések szerint Észak-Indiából terjedt el. A citrom egész évben elérhető a boltok polcain, és nagyszerű alapanyag édes és sós ételekhez egyaránt.

Ha fagyi, akkor mindenkinek az olasz fagylaltkülönlegességek jutnak eszébe. Ez a hideg finomság már az ókori Rómában is ismert és kedvelt édesség volt, igaz még csak a tehetősebbek engedhették meg maguknak, mivel a jeget ekkoriban még nehéz és költséges volt beszerezni, majd a kész fagylaltot hidegen tartani.

A csoki a világ legnépszerűbb édessége, nehéz olyan embert találni, aki ezt a finomságot ne szeretné valamilyen formában. Amellett, hogy vitathatatlan örömforrás, számos más előnnyel is jár a csokoládéfogyasztás. Persze nem mindegy, hogy melyiket választod, a túlcukrozott, valódi kakaót alig tartalmazó csokik kifejezetten egészségtelenek.