A 20 legnagyobb találmány az ételek és italok történelmében. 2. rész

2022.02.10

Melyek azok a folyamatok, ismeretek, eszközök, amiknek hála eljutott a civilizációnk a jelenlegi konyhaművészethez. Ne, most ne a mikróba bedobott virslire gondoljunk, és ne az instant levesek kissé csorba, de tagadhatatlan előnyeire, hanem a kulináris élvezet csúcsaira.

Olvasd el előző cikkünket, melyben felsoroltuk a 20. legnagyobbtól a 11-ig, és most megmutatjuk a top 10-es listát.

10. Az eke

Bár kissé közvetett a közbenjárása a gasztronómia útjában, de semmiképp sem elhagyható, már csak azért sem, hogy körülbelül a feljegyzett történelem hajnala óta velünk van.

Ez az eszköz a földművelés egyik, ha nem a legnagyobb találmánya, a talajt készíti elő a vetésre való felkészüléskor. Nagyban segíti a hatékony vetésforgót (melyről előző cikkünkben meséltünk), és így a mezőgazdasági tevékenységeket.

Így jutunk el a mindennapi kenyerünkhöz, melyek nem lehetnének asztalunkon az eke (mára már inkább gépi eke) munkája nélkül.

9. Őrlés és a malmok

Valahol az eke, és a kenyér közötti folyamat felénél található ez a tudomány és eszköz.

Az őrlés során a malomban a gabona kissé kezelhetetlen (kenyérben ebben a formájában kényelmetlen) formáját egy finom porrá zúzzák, mely során egy alapvető élelmiszerünk kerül ki eredményül az egyenletből, a búzaliszt.

A technológia nem túlságosan új keletű, időszámításunk előtt 6000 óta már bevett gyakorlatnak számít, bár sokat fejlődött a társadalmunkkal együtt, így már nem vízimalmokkal operálunk, de az akkor tudáshoz mérten csodálatos találmány.

8. Tenyésztés

A szelektív tenyésztés az a folyamat, amikor növényeket és állatokat nemesítenek bizonyos tulajdonságokra.

Ennek segítségével manipulálható a természetes szelekció anélkül, hogy a természet törvényeit megbontanánk. Így lehetséges, hogy genetikailag stabil élelmiszerek juthatnak el a boltok polcaira, és nem kell aggódnunk azon, hogy vajon másnap megteszi-e első lépéseit a banán, amit előző nap vásároltunk kedvenc áruházunkban.

Lehetővé teszi, hogy a jelenlegi folyamatosan gyarapodó fogyasztói társadalmat ki lehessen szolgálni, tiszteletben tartva a biológiai folyamatokat. Ezt is lehet elfogadhatatlanul csinálni, mely borzasztóan káros mind az állatok és növények, mind a fogadó fél, tehát a mi szempontunkból is.

7. Sütés

Nem, ez nem az a sütés, amit előző cikkünkben a 20. helyre soroltunk. Ebben az esetben a hőkezelés technikája nem valamely zsiradékon (olajon vagy zsíron) keresztül történik, hanem úgynevezett száraz hővel, vagyis légáramlással.

Igen, a légkeveréses sütés, a kemencék, a pékáruk sütése, sőt, még a forró köveken étel elkészítése is mind mind ide tartoznak.

Miért ennyire jelentős?

Kicsit visszautalnánk a 14. pontban bemutatott eszközhöz. A kirakós össze is állt. Mindent idevehetünk, amely valamely forró felületen bármilyen hőkezelést jelent. Egészségügyi és kulináris élménybeli szempontok alapján sem elhanyagolható, hogy nem szükséges nyers ételeket fogyasztanunk, és már lehetőségek tárháza nyílt elénk ennek hála.

6. Cséplőgép/kombájn

Civilizációnk gyönyörű törekvéseinek gyümölcse, melyek arra irányulnak, hogy minél kevesebbet kelljen dolgozni. Komolyra fordítva a szót a mai, modern társadalom számára kulcsfontosságú gépről beszélünk, attól független, hogy nem mindenki értékeli annyira őket, mint a sportautókat.

A 18. században útjának induló iparosodás egy terméke, mely mondhatni egy hatalmas feladatot automatizált, méghozzá az aratást, és a gabona gépesített elválasztását a szártól és héjtól. Ezelőtt ezt kézzel végezték a gazdálkodók, mely kétségtelenül nem volt túlságosan költség-, és időhatékony.

5. Öntözés

Elérkeztünk a top 5-höz, és bár egészen mezőgazdász vonala van a 10 legjelentősebbnek, kétségtelen az érdemük a mai fogyasztói kultúrában.

Kanyarodjunk vissza az 5. helyezetthez, melyet ha szeretnénk definiálni, akkor a legkönnyebben úgy lehetne, hogy a vizet mesterséges úton a földre vagy talajra juttatjuk. Ez az öntözés.

Szintén meg kell említeni tagadhatatlan hozzájárulását a megnövekedett kereslet kielégítéséhez, és a földműveléshez nem túl hasznos területek kihasználásában a legnagyobb segítség. Így kiküszöbölhetők az éghajlatok miatt kialakult termőtalaj különbségek, valamint a termesztésben a legnagyobb segítséget nyújtja.

4. A sütő

Az egyik legősibb találmány, nagyjából a tűz használatával együtt született meg az ötlete, nagyjából időszámításunk előtt 29 000-ből.

Ilyenkor még őseink mamutok hőkezelésére használták kövekkel, és az imént említett tűzzel. Mára már sokat fejlődött ez az eszköz, és már sokat nem is kell vadásznunk, hogy a kedvenc sütireceptünket elkészíthessük benne.

3. Befőzés

A 19. század elején került terítékre a konzerválás, mely során a feldolgozott élelmiszert légmentesen edénybe zártuk, hogy azt tartósítsuk. Ezzel a módszerrel szignifikánsan megnövelhető az ételek szavatossági ideje, évekről, sőt akár évezredekről is beszélhetünk (persze nem mindegyik esetében).

2. Pasztőrözés, sterilizálás

Sokat beszéltünk az alapvető élelmiszerek fogyasztáshoz való előkészítéséről, mint a húsok és pékáruk esetében a hőkezelés, a lisztről, zsiradékokról, de egy szó sem esett a tejtermékekről.

Második legnagyobb találmányunk a gasztronómia égiszén a saját flórával rendelkező élelmiszerek sterilizálása. Ezen eljárás során a bakteriális szennyeződéseket előzzük meg elsősorban a tejtermékeknél.

Így van lehetőség ezeket szállítani, az UHT tejek térhódításának éllovasa ez a technológia. A mai konyhai tevékenységek egyik legnagyobb segítője.

Most pedig dobpergés...

1. Hűtő

A hely, ahol a legtöbbet vakarjuk a fejünket, valahogy mindig visszatérünk hozzá, hátha valamit ennénk. Nem, sajnos nem lett más a tartalom, mint 2 perccel ezelőtt, térj vissza 2 perc múlva!

Miért fontos az élelmiszerek maghőjének csökkentése?

Hosszú útja során lehetővé tette, hogy az emberi civilizáció tovább megőrizhesse élelmei minőségét, és ezzel együtt ez lehessen a ma ismert táplálkozási normák legfontosabb eleme.

A hosszú út valóban nagyon hosszú történelmet jelent. A jeget élelmiszerek tárolására a feljegyzett történelmünk előtti időkből használták őseink. Ezt az 1700-as évek közepén kezdték el gépiesíteni, aminek a fejlesztése átnyúlt egészen az 1800-as évekig, majd végül ez a 20. század elején vált elérhetővé a háztartások számára is.


A hűtésalapú minőségmegőrzés technológiáját használjuk ki mi is a Bindinél, azonban nagy szerencsénk van. Torták esetében a gyorsfagyasztás, majd felengedtetés után az íz még karakteresebb, és finomabb lesz, mint előtte bármikor. Lépj be a partnereink közé, vedd fel a kapcsolatot elérhetőségeink bármelyikén, vagy rendeld meg otthonodba webáruházunkon keresztül bármelyik Bindi olasz süteménykülönlegességet.