A találgatásnak vége! Itt van, hogy mire jó egy-egy oldala a reszelőnek

2022.01.13

Valljuk be őszintén, a reszelő 4 oldalából kettő vagy akár három oldalt szinte sosem használtunk. Mindig rápillantunk, elképzelésünk is van arról, hogy majd legközelebb mire használjuk, de végül teljesen elfelejtjük.

Az igazság az, hogy a reszelő lehet a legsokoldalúbb (igazából 4 oldalú) eszközünk a konyhában. Annyi kell hozzá, hogy megismerjük minden arcát, és nagyot ugrik majd a népszerűsége.

1: A reszelő oldal

Nem kell különösebben bemutatni. Ez az a rész, ahol mindig is használtad, és ezért szeretted igazán. Ez az egyik hosszabbik oldal. A nagyobb lyukaknak köszönhetően jól kezelhető. Ezt a részt sajtokhoz, burgonyához, esetleg szószokhoz paradicsom reszelésére alkalmazd.

2: Az aprító oldal

Ez a kistestvére az első pontban írt reszelő oldalnak. Megszólalásig hasonlít rá, azzal az egy különbséggel, hogy apróbbak a lyukak rajta. Ezt akkor használd, ha kicsit finomabbra szeretnéd az alapanyagot. A legjobb a kicsit erősebb ízű sajtokhoz, mint például a cheddar, vagy használhatod fokhagyma reszeléséhez levesbe, de akár répatortához a répa reszeléséhez.

3: A szeletelő oldal

Itt találod a kettő vagy három pengét. A legelhanyagoltabb, legmagányosabb, de mégis az egyik leghasznosabb oldala a reszelőnknek.

Ez lesz a titkos fegyvered a zöldségek előkészítéséhez. Burgonyához, cukkinihez, padlizsánhoz kiváló eszköz, ha nem vékony, de mégsem olyan vastag szeleteket szeretnél. Az esetek többségében nem állítható, és nem is mindig túl élesek, ezért ne várd el tőle, hogy 3 másodperc alatt bármit szeletekre bonthatsz vele, de ha nem vagy biztos késhasználó, akkor ez az oldal lesz a legjobb barátod.

4: A hámozó oldal

Okkal hagytuk utoljára, hiszen talán ez az, ami legkevésbé van megértve. Kicsit úgy is érezhetjük, hogy a csillag alakú tüskék akár egy középkori vallató eszköz újkori maradványai, pedig erről szó sincs.

Ez a része bizony hámozásra, és a nagyon apró adagokat kívánó fűszerek reszelésére alkalmas. Próbáld ki citrusfélékhez, mikor a sütemény recept citrom héjat kér, ezzel reszeld bele. Egészen más lesz a hatás, megőrzi a nedvességtartalmát, és annyira finomra reszeli, hogy egészen biztosan nem találsz a süteményben darabkákat. Továbbá még kiváló szerecsendió és fahéj rudacskák reszelésére, és a parmezán megszokott finom, szinte por állagának eléréséhez. Ezek mellett zsemlemorzsa készítéséhez sem utolsó.

+tipp: Vigyázz vele, nem éppen ujjbarát. Sokkal nagyobb lesz a siker, ha nem erősen nyomod hozzá az alapanyagot, hanem gyengéden futtatod végig a felületen.

Ne felejtsd a nagy sütések és főzések után meglepni magad valami egyedülállóval, egyszerűvel, de mégis ellenállhatatlannal. Válassz a Bindi olasz desszertkülönlegességei közül, és rendeld meg webshopunkból akár otthonodba, akár vendéglátó egységedbe.