Így csalogass be még több vendéget 10. rész: A színek

2022.02.18

A vendéglátóipar legfőbb célja, hogy egy remek élményt közvetítsen a vendégeinek, és ezzel meggyőzze őket, hogy visszatérjenek. Több szemszögből (szó szerint) megközelíthető ez a kérdés, az egyik ilyen - kissé meglepő módon - a színek.

Egy étterem esetében az étel minősége óriási súllyal bír a közvéleményben, de ami szintén fontos, az a vendégek gondolatai, és érzései a vendéglátó egységgel kapcsolatban. Egy rossz élmény, hangulat eredménye egy negatív vélemény lesz majd, amit ebben az iparágban a legnagyobb ívben érdemes elkerülni.

Hogyan építsük fel a színeket?

Korábbi cikkünk tartalmát szeretnénk bővíteni, amiben az étlap aspektusában vázoltuk a desing és identitás elemeit. Ezt vetítsük ki a teljes egységre, és vizsgáljuk meg színek alapján.

Ezek alapján tehát érdemes a márkaépítést a belsőépítészet vonalában is folytatni. Használjuk a logónk színeit, az étlap legyen a székekhez illő, vagy éppen a fali dekorációhoz. Köszönjenek vissza ezek, így erősíthetjük az identitását a brandnek.

Mit jelentenek a színek?

Rengeteg olyan elem van még, amit nem színeztünk be, hiszen még csak néhány kiegészítővel, és az étlappal vagyunk készek. Hogyan érhetjük el a pozitív véleményeket, pusztán a többi eszköz színezésével, és ezek milyen érzést keltenek majd a vendégeinkben?

Sárga

Amellett, hogy az emberi szemnek ez a legnehezebben feldolgozható szín, boldogságot sugároz, és optimizmussal, melegséggel társul. Energiát adhat és ezzel az emésztést is gyorsítja. Emiatt okos ötlet ezeket reggeliző helyek esetében alkalmazni.

Kék

A kék szín a higgadtság és nyugalom színe. Tanulmányok útján fény derült arra, hogy csökkenti a vérnyomást, és a pulzust, és rendkívül produktív szín. Leginkább irodákban, fürdőkben elterjedt, hogy a látogatókra pihentető hatással legyen.

Piros

A kék tökéletes ellentéte. Emeli a pulzust és a vérnyomást. Az érzelmeket és az energiánkat stimulálja, és ami még fontosabb, hogy étvágyfokozó hatású.

Narancssárga

Egészen egyértelmű okokból a piros és a sárga előnyeit vegyíti. Ez a szín és fokozza az étvágyat, és meleg, boldog érzést közvetít. Továbbá remek választás lehet italos vitrinekhez, mert vonzza a tekintetet.

Zöld

A természet, a nyugalom, az egészség színe. Ezek mellett javítja a koncentrációt. Jó választás fürdőkhöz, teraszokhoz, kerti elemekhez.

Lila

A lila szín luxus érzést, exkluzivitást sugároz, miközben nyugtató hatással van. Jó választás várótermekhez, de az éttermektől távol kell tartani, mert vesz el az étvágyból.

Összefoglalva a vendéglátó terek tervezése előtt fontos tisztában lennünk azzal, hogy mit képviselnek a különböző színek. Meghatározó döntés ez, a nem megfelelően megválasztott kombináció akár negatívan is befolyásolhatja a vendégek hangulatát, tapasztalatát.