7 dolog, amit sose tegyél, ha palacsintát sütsz

2021.08.05

A palacsinta évszázados hagyományra tekint vissza a magyar konyhákban. Ahány ház, annyi szokás, azonban az elvek, az alapok sok helyen ugyanazok. Azonban vannak hibák, melyeket sokan elkövetnek anélkül, hogy tudnák, hogy ezzel bakiznak.

1: Csapvizet ne használj!

A palacsinta tésztája úgy a legjobb, ha légies, könnyed, kissé szivacsos. Ezt úgy érhetjük el, hogy szódát, szénsavas ásványvizet használunk a tésztájába. Természetesen használhatunk tejet, mellyel kicsit sűrűbb lesz, de sokkal finomabb.

+ Tipp: Ha a tejet apránként adagolva adod, úgy nem lesz csomós.

2: Ne felejtsd ki az olajat, és felejtsd ki a cukrot!

A palacsintatésztához mindig adj hozzá 2-3 evőkanál olajat.

Ez abban fog segíteni, hogy ne szakadjon, ne tapadjon le (még akkor is sokkal jobb, ha tapadásmentes teflont használsz) a palacsintasütőre a tészta. Az első szeletre használj még egy leheletnyit, utána elég lesz már, amit a tésztához hozzátettél. Jöhetnek az akrobatikus mutatványok!

Ezzel szemben a cukor pont az ellentétét éri el ennek a hatásnak. A hő segítségével megkaramellizálódik, így tapadni fog mindenhez, amit ér. A palacsintasütőhöz is. Utólag a porcukrozás sokat dob az ízen és a kinézeten is, és a töltelék is pont eléggé édes.

3: Nem vagy gyorsabb a robotgépnél

Az élet rengeteg területében sokkal jobb vagy, mint bármelyik gép.

El kell, hogy szomorítsunk, a konyha sajnos nem az. Minden készülék neked segít, és ha használod, sokkal gyorsabban, szebben, jobban készíthetsz el mindent. A robotgép pontosan ilyen. Sokkal könnyebb, légiesebb lesz a tésztája, sokat segít a szódás elkészítéssel együtt. Gyorsabban eléred, hogy a massza tejszín sűrűségű legyen, tehát kicsit nehezebb, de még éppen folyós.

4: Ne siesd el a dolgokat!

Ez a 3. ponttal ellentmondásos, de hidd el értelmet nyer.

Először is a palacsinta tésztamasszának kell egy kicsit pihennie a nagy rohanásban. Kikeverése után érdemes egy kevés ideig a hűtőben tárolni, hiszen nem kelttészta, és ez elősegíti, hogy apró lyukak keletkezzenek benne. Így lesz légies és könnyed a tésztánk.

Ugyanígy érdemes kicsit lassabb tűzön (ne legyen túl lassú, mert úgy szinte sosem készül el), alacsonyabb hőfokon sütni a palacsintasütőben, hogy megkapja a tészta a magának szánt idejét, és a vastagságtól függően a közepe is szép textúrájú legyen.

5: Ne süsd túl!

Ez nem rétes, itt nem a ropogós a cél!

Érdemes kicsit szellőztetni a spatulával az éppen a palacsintasütő felé néző oldalát a szeletünknek, így puskázhatunk, hogy éppen mennyire barnult meg, és ezek szintén a könnyed hangvételt segítik elő.

+ Tipp: Az olaj ne legyen túl forró, ha épp az első szeletnél tartasz (2-es pont), mert úgy sötét lesz az elkészült palacsinta.

6: Sose használj palacsintatészta mixet!

Egyszerűbb. Gyorsabb. Olcsóbb. Kevésbé módosítható. Nincs benne házias jelleg. Nosztalgiában kifejezetten gyenge.

Sosem fogja elérni ezeknek a minősége azt, amelyet otthon, a szülői recept alapján megszoktál. Nagyon kevés esetben tudsz módosítani ezeken, ha az állaga nem tetszik, nehezen kezelhető, tulajdonképpen teljesen rugalmatlanok ezek, rengeteg hozzáadott, nem természetes anyagokkal. Van persze, amelyek ezeket mellőzik, és kiváló minőségűek, de ezeknek az ára is ezzel együtt növekedett. Továbbá az esetek jelentős százalékában van otthon liszt, tojás, tej, víz, só, olaj.

7: Nem figyeled, hogyan kommunikál veled a palacsintád

Igen, beszélnek. Igazán egyszerű a nyelvezetük, hiszen 4 különböző módszert alkalmaznak.

1: Leragad

A zsiradék, amit használsz nem egyenletes. Nem figyeltél a 2. pontban említett tippre, vagy nem kented szét a serpenyőn megfelelően. Talán a palacsintasütő is megjárta már a maga útját és érdemes cserélni.

2: Túl kemény

Nem légies a tészta, nehezen kezelhető. Ilyenkor a 10 deka liszthez 1 darab tojás szabályt érdemes alkalmazni. Ha már elkészült a masszánk, úgy szénsavas vízzel érdemes lazítani rajta.

3: Odaég

Túlhevült az olaj, vagy bármely zsiradék, amelyet használtál. Érdemes kitörölni a serpenyőt, és újra bekenni, frissel.

4: Tökéletesen néz ki

Minden tippünket felhasználtad, a tésztád is elképesztően sikerült, és ügyesen figyelted a jeleket, javítottad magad. Jó étvágyat kívánunk!

Ha egy kis könnyebbségre vágysz, úgy van még egy tippünk. Az olasz desszertkülönlegességeink között biztosan megtalálod a Neked tökéleteset, és házhoz is szállítjuk részedre. Nézz körül webshopunkban vagy vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken.