A Jazz világnapja

2020.04.30

"A jazz az élet, az emberi élet dicsőítése. Az élet teljességét ünnepli. Annak képtelenségét, esetlegességét, nagyszerűségét. Az értelmét. A benne rejlő szexualitást. A mélységet. És azzal foglalkozik, ami a lényege... a leglényege." - mondja Wynton Marsalis, a világ egyik leghíresebb trombitása, igazi jazzlegenda.

Az UNESCO 2011-ben nyilvánította április 30-át a Jazz Világnapjává. Ez a különleges műfaj ma is velünk él, változik, lüktet. Sokszínűsége miatt nagyon megosztó műfaj, de a zenetudósok többségének véleménye szerint a jazz a kulcs minden más könnyűzenei stílushoz, ezért a zeneoktatásban sok helyen átvette a komolyzene, mint a zenei alapok helyét.

Talán nem is gondoltad, hogy többek között a ragtime, a dixieland, a szving és a free jazz is mind a jazz formái. E sok tekintetben egymásnak ellentmondó stílusok mind a jazz változásának folyamataiból alakultak ki. Talán ennek a sokszínűségnek köszönhető, hogy ez a 20. század elején az Egyesült Államokban kialakult műfaj Európában is elterjedt, és a mai napig töretlen népszerűségnek örvend.

A zene átjár, felpezsdít vagy megnyugtat, de mindenképpen felemel. Ezt az élményt pedig egy finom süti koronázza meg. Otthon is megteremtheted magadnak ezt a könnyű kikapcsolódást: vedd ki a mélyhűtőből kedvenc Bindi desszertedet, kapcsold be a legkedvesebb zenédet, és töltődj fel ezektől a boldog pillanatoktól!

Ne feledd: már házhozszállítással is megrendelheted a különleges Bindi gyorsfagyasztott desszerteket, süteményeket.

Ünnepeld Te is a Jazz Világnapját jó zenével és egy finom Bindi sütivel!