A méhek világnapja

2021.05.20

Minden, amit látunk, a növények, az élet, a természet mind sok kis apró lénytől függ. Idén, 2021 márciusában hatalmas szerencsénkre, és a gazdáiknak hála lekerültek a veszélyeztetett állatfajok listájáról. Ezek a méhek, és május 20. az ő világnapjuk.

Azonban nem dőlhetünk hátra. Fontos, hogy ugyanúgy ügyeljünk rájuk, és támogatni a méhészeteket.

Milyen hatással lenne kihalásuk?

Felborulna a tápláléklánc

Sokkal tovább gyűrűzne ez a probléma, mint talán bármely faj kihalása. Hiszen nem csak az emberi lét, hanem bármilyen szinten növényhez kötődő életformának akadályozná a létezését. A bogarak, rovarok nem jutnának élőhelyhez, ami miatt a madarak nem tudnák ezeket fogyasztani. Emiatt a ragadozókra is kihatna ez. A beporzás az egyik legfontosabb a növény szaporításának szempontjából, amelynek a természetes, méhek által elvégzett módja a leghatékonyabb és a legkifizetődőbb.

A méz

Az egyik legrégebbi táplálékforrásunk. Persze a kérdés felvetül, hogy az első ember hogyan jött rá, hogy a tengernyi, kifejezetten szúrós rovar házában milyen kincsek rejtőznek, de mindenesetre hálásak vagyunk neki.

Mára már nem csak egy kis édesség, vagy desszertkülönlegesség (arra ott vannak az olasz házi manufaktúrából származó Bindi sütemények, hanem egy gyógyszer is. Számos, meghűléssel és torokfájdalommal járó betegség kezelésére alkalmazzák.

Pár igazán érdekes tény a méhekről:

1. Az egyetlen rovar, mely ételt nyújt az embereknek.

2. Maximum 4-5 kilométerre tudják elhagyni a kaptárt, máskülönben nem találnak vissza vagy elfáradnak a repüléstől.

3. Hihetetlen mérnöki képességekkel vannak megáldva. Minden méhsejt, egy kaptáron belül pontosan ugyanolyan méretű.

4. A méhészekre úgy tekintenek, mint a szüleikre. Bár a legfontosabb számukra a királynő, melyet védelmeznek, de képesek az emberi arcokat megkülönböztetni, az egészen kifinomult látásuknak hála. A színek tekintetében vannak nehézségeik, de a formákat tökéletesen érzékelik.

5. Bár nem mérné be őket a traffipax, egészen gyorsan tudnak repülni. Akár a 40 km/h sebességet is elérhetik.

6. Egy kolónia igazán összetett hierarchiából és feladatrendszerből áll. Vannak védelmezők, munkások, fiatalok, kik a nektár sürítéséért felelősek, a herék, és maga az anya.

Fontos tehát, hogy kitartóan folytassuk a méhek megóvását, hiszen a Föld élővilága függ tőlük. Sokat számít még a méz, mely édes íze sok sütemény alapanyagát szolgálja. Pont olyan finom, mint a Bindi desszertkülönlegességei, melyek minden cukrászda és kávézó vendégeit lenyűgözik. Legyünk partnerek.