Csokirajongók figyelem! Ma van a csoki világnapja

2020.07.07

A világon mindenféle csokinak tartanak ünnepnapot, de a legáltalánosabb a július 7-én rendezett Nemzetközi Csokoládénap. Egyes források szerint 1550-ben ezen a napon jelent meg Európában az Amerikában felfedezett csokoládé.

A kakaóbab útja Európába

Már a maják és az aztékok birodalmában is ismert és fontos volt a kakaóbab. Nem csak italként fogyasztották, hanem fizetőeszközként is használták. Mexikó felfedezésekor a spanyol konkvisztádor, Cortés szállította a kakaóbabot Spanyolországba. Ekkoriban még serkentő italként fogyasztották, íze viszont annyira kellemetlen volt, hogy a Pápa még azt is engedélyezte, hogy böjt alatt fogyasszák.

Az 1600-as években vált divatossá Angliában forró csoki formájában, a kemény, táblás csokoládét csak az 1800-as évektől gyártották.

Miből készül a csokoládé?

Hamar felfedezték, hogy lágyabb, ízletesebb a kakaó íze, ha felhasználás előtt megerjed a kakaóbab. A fermentált, szárított, pörkölt kakaóbabot megőrlik, kisajtolják belőle a kakaóvajat, és az így kapott kakaómassza még számos sajtoláson és finomításon esik át, hogy kemény csokoládé készülhessen belőle. Alapvető cél a nedvességtartalom csökkentése, és a kellemetlen savak semlegesítése. A zsírokat hideg-meleg hőkezelés váltogatásával stabilizálják, ezzel állítható be a csoki lágysága.

Gondos eljárás, mennyei élvezet

Látható, hogy a csoki előállítása hosszadalmas és sok energiát igénylő folyamat. Ez a nagy gondoskodás, energiabefektetés eredményezi, hogy egy falat csokitól vidámabbá válik a napod. Szerencsére ma már karnyújtásnyira vannak tőlünk a csokis finomságok, ha ünneplünk, örülünk vagy bánkódunk, a csokoládéfogyasztás életünk szerves részét képezi.

Csokizz a Bindivel

A Bindi olasz családi manufaktúra gyorsfagyasztott desszertjei között is találsz jópár csokis finomságot, hiszen az igazán édesszájúak süteményéből nem hiányozhat a magas minőségű csokoládé.

Ha igazán fanatikus csokirajongó vagy, válaszd a Choco-Nocciola vagy a Macao tortát, ha pedig könnyedebb desszertre vágysz, akkor a Coppa Stracciatella üvegpoharas desszertet vagy a Mousse Stracciatella tortát ajánljuk.