Egy borsószem útja - Gyorsfagyasztott vagy friss?

2020.04.24

A köztudatban az él, hogy a piacokon és boltokban frissen elérhető zöldség a jobb választás a gyorsfagyasztott termékekkel szemben. Ez viszont csak akkor igaz, ha az ember saját kertjében leszedi, majd rögtön fel is dolgozza (megfőzi, lefagyasztja stb).

Hogy meggyőzödhess arról, miért is előnyösebb a mélyhőmérsékletű raktározás, nézzük meg egy borsószem útját a szüreteléstől a tányérodig! Ezt az utat az Arrabona-Frigo Kft. (gyorsfagyasztott élelmiszer logisztikai megoldások) ügyvezető igazgatója, Tóth Balázs élelmiszeripari mérnök segítségével járhatjuk be. 

Az élelmiszerboltokban és a piacokon elérhető friss zöldborsót a legszerencsésebb esetben előző este szedték le, akkor is legalább 8-10 óra telik el, mire megveszed az őstermelőtől, de általában ennél jóval hosszabb idő mire feldolgozod. A legtöbb esetben nem valósul meg ez idő alatt a szakszerű szellős vagy alacsony páratartalmú helyen való raktározás, viszont egy szárazáru raktár és hűtőház esetében igen. A gyorsfagyasztott zöldborsót technológiától függően a betakarítástól számított 4 órán belül feldolgozzák és hűtőházba kerül. Mit is jelent ez: 1-2 perces gőzfőzést követően az első szakaszban 1-2 C fokos vízben visszahűtik a zöldborsót, majd ezt követi egy levegős utóhűtés. Ennek lényege, hogy a borsószemeken maradt vízcseppeket is felszárítja, ami így tovább hűti a borsót és a fagyasztóba sem kerül be, ezzel energiát takarít meg a feldolgozó. 

Nagy előnye még a piacon vásárolt zöldborsóval szemben a nyomonkövethetőség: a termelőtől a raktározáson át a végfelhasználóig megfelelő mikrobiológiai és beltartalmi vizsgálatokon esik át a termék. A piacon vásárolt zöldborsónál előfordulhat növényvédő szer maradvány, míg a gyorsfagyasztott termékeknél ez a kockázat 0-ra csökkenthető a szigorú vizsgálatoknak köszönhetően.

A zöldborsó esetében -20C-on sem áll meg az enzimműködés, így a sokkal tovább szabadon tárolt zöldség veszít vitamintartalmából. Ezzel szemben a hőkezelésnél lelassított enzimműködéssel, majd a gyorsfagyasztással megállított átalakulási folyamattal egy sokkal vitamindúsabb, frissebb zöldborsó kerül elénk.

Te is próbát tehetsz otthon!
Az előfőzés nélkül nyersen lefagyasztott zöldborsó hamar ki fog fakulni, ellentétben azzal amelyiket előfőzés után tettél el.

Ha kedvet kaptál a gyorsfagyasztott zöldségekhez, nézz körül a Starvit webshopjában, és rendeld házhoz a gyorsfagyasztott zöldségeket, konyhakész ételeket Győr és Budapest területén!