Ez bizony elég csípős lesz

2021.04.14

Három féle ember létezik. Az első, aki nem szereti a csípőset, talán kicsit elviseli, ha valami pikánsabb, de igazán nem kedveli, ha "sanyargatja" ízlelését. A második az, aki imádja a csípőset, és saját elmondása szerint ő bírja a legjobban, és a reggeli kávéját is chillivel készíti. A harmadik pedig, aki megőrül a csípősért, és nem csak mondja, hanem ő tényleg azzal keveri fel a reggeli kávét.

Mindenki járt már vendégségben, volt étteremben, nem utasította vissza az Erős Pistát a húsleveshez, vagy a mama "tévedésből" a falról letépett évtizedek óta a falon erőt gyűjtő paprikát adta snack gyanánt, mondván már úgysem csíp. "De igen, mama... csíp."

Kalandozásunk indul gyermekkorban, amikor a csípős ételeknek a híre is kifejezett félelmet hozott magával. Persze a kalandvágy... Az mindig ott motoszkált, hátha egy év elteltével már bírni fogod. Sosem bírtad. Egyszerűen minden olyan ember életében eljön az a pont, amikortól a csípős ételek is felkerülnek az étlapra, majd sokaknál egy lendülettel kerülnek is le. Ők az első embertípusok, amit felsoroltam. A többiek viszont rákapnak erre. Érzik, hogy ez attól, hogy ízt nem ad hozzá, mégis sokkal finomabb tőle bármi.

Ezután indul ízlelőbimbóink kalandos utazása a kicsit csípőstől a Google keresésig, amiben az áll, hogy "melyik a legcsípősebb paprika". Először még nem merünk társaságban a közeli étterem "Keménylegény" fantázianevű pizzájából rendelni, csak egyedül.

Első harapás után nem is értjük, hogy mitől kellene erősnek lenni hozzá, vagy csak azonnal keményebbek lettünk, mint a legény, és legyűrtük a csípős érzést. Nem-nem, ebben a harapásban nem volt a legerősebb California Reaper, a következőben viszont...

Ismerős az érzés, amikor fokozatosan egyre jobban érzed, hogy az, amiről azt mondták, hogy csípős, nem is igazán csípős, hanem már inkább a pokol tüze és spontán öngyulladás között van?

Mi az első, ami eszedbe jut? Az a mondat, hogy "hűha".

Ezen túljutva, mi a második gondolatod? "Ez még mindig nagyon hűha."

A harmadiknál elérkezel arra a pontra, amikor keresed, hogy mit tegyél, ha csíp. Felötlik, hogy korábban hallottad, hogy a tej a legjobb megoldás. Ez változatlanul így van, emellett még a joghurt is kiváló alternatíva. A tejtermékekben található cukor enyhíti a csípős ízt. Minden esetben a legjobb, amit tehetsz magaddal, ha vizet fogyasztasz, megszámlálhatatlan mennyiségű pozitív hatása van az egészségedre, azonban ebben az egy esetben ezt kerüld el inkább.

Ezek után úgy állsz (mert már ülni biztosan nem tudsz), mint aki egy hihetetlen olimpiai sportteljesítmény után az aranyéremre áhítozik, úgy érzed legyőzhetetlen lettél, pedig ha látnád, hogy mennyi van még a pizzából...

Itt válik ez az érzés tulajdonképpen már közösségi élménnyé. Keresed, hogy milyen módszerekkel tudnád a legegyszerűbb ételeket is tüzes pokollá változtatni, és máris ott figyel az Erős Pista minden levesben. Akik kicsit komolyabban veszik, már meg is rendelték a Habanero paprika magjait, hogy elültethessék.

Melyik a világ 5 legerősebb paprikája?

Miként mérik a paprikák csípősségét?

Természetesen, ahogy mindenre, erre is készítettek egy skálát, ahol osztályozhatják, mérhetik a csípősség mértékét. Ez a jelen esetünkben a Scoville-skála. A nevét egy amerikai kémikusról, Wilbur Scovilleról kapta, aki a kapszaicin mértékét mérte különböző anyagokban. Ez ingerli a hőérzékelő idegvégződéseket, főképp a nyálkahártyákba. Ennek az egysége az SHU.

A viszonyítás érdekében, hogy tudjuk mihez hasonlítani a most következő értékeket, az Erős Pista SHU száma 1000, a legerősebb hegyes paprikáink SHU száma is kevéssel több, mint 2500. A könnygáz minimum 2 000 000 SHU.

Top 5 legcsípősebb paprika

Jöjjön a lista, amire mindenki várt:

5. Trinidad Scoprion Butch T 1 463 700 SHU

4. 7 Pot Primo 1 469 000 SHU

3. 7 Pot Douglah 1 853 936 SHU

2. Trinidad Moruga Scorpion 2 009 231 SHU

1. California Reaper 2 200 000 SHU

Miután ettünk egy kis karikát bármelyik paprikából a fentiek közül, érdemes magunkat megjutalmazni egy kiváló desszerttel. Ennél nincs jobb, mint egy olasz manufaktúrából származó, hihetetlenül ízletes torta.