Hogyan ne gyújtsd fel a konyhád, és mit tegyél, ha mégis megtörtént

2021.05.05

Az otthonunk bizony nem minden esetben a legjobb módon lett felépítve, beépítve, hogy a tűzesetek igazán elkerülhetők legyenek. Tanulmányok alapján ezek a lakástüzek 41%-ban a konyhában kezdődnek. Mi lehetne tehát fontosabb a családunk és saját magunk testi épségénél.

Miért kell igazán felkészülnünk?

Tűzoltók szerint összesen 30 - 45 másodpercünk van eloltani egy tüzet a lakásban. Erre az időintervallumra teszik azt, hogy még uralható, nem csúszik ki a kezünk közül az irányítás. Minden másodperc számít tehát.

Hogyan előzzük meg?

Az elővigyázatosság a legfontosabb ezekben az esetekben. Mindegyikre "természetes" eseményként gondolunk, de sokszor mégsem ügyelünk rá megfelelően.

Ne hagyj a lángon ételt...

... figyelem nélkül. Az egyik leggyakoribb oka a konyhai tűzeseteknek, hogy ezer felé figyelünk, csak a sütés-főzés marad ki. Akkor érdemes nekilátni az ételek elkészítésének, ha közben nem jön közbe egy sürgős műsor a televízióban vagy nem válik halaszthatatlanná a fűnyírás.

Kisgyermekek a konyhában

Egy valamiben mindenképp egyet kell értenie mindenkinek. A kicsi gyermekeink hihetetlen kíváncsiak, és egészen egyszerűen..., aprók. Nem minden esetben jut eszünkbe, hogy az egyes lépéseinknél lenézzünk, nehogy valakire rálépjünk. Valamint ha már nagyobbra nőnek, még nagyobb lesz a kíváncsiság, és az elért tárgyak száma is egyenes arányosságban növekedik.

Ez azt jelenti, hogy a serpenyő nyelét gond nélkül elérik, és meg is szeretnék nézni, hogy mi serceg benne. Minden esetben oldalra vagy befelé legyenek ezek fordítva. Természetesen igaz ez a késekre is.

A gyúlékony anyagok legyenek távol

Igen, a nagy sietség sokszor nagyobb kárt okoz, mint amennyi hasznot. Ha nem ügyelünk eléggé, a konyharuhák, a papírtörlők mind közel kerülnek a lángokhoz, a magas hőhöz. Ezek egészen könnyen lángra kapnak, mint az új szerelmek a tavaszra virradó áprilisi reggeleken.

Hogyan oldjuk meg, ha mégis elérkezik a baj?

Mit érdemes tenni, hogyha valami lángra kap, és már nem az az egyszerű, egy komolyabb tüdővel elfújható lángról beszélünk, hanem amikor gyorsan kell cselekedni, ha a házat és a családunkat védenénk.

Tűz van a sütőben.

Amennyiben lehetőséged van rá, mindenképpen kapcsold ki, és a hőforrást zárd el. Ne próbáld menteni az ételt, azonnal zárd be a sütő ajtaját, és ne is nyisd ki. Ha mégis kiszöknek a lángok, semmiképp se folyadékkal próbáljuk eloltani, hanem valamilyen kevésbé finom porral, mint a szódabikarbóna. Ha ezek sem oldják meg, és kicsúsztál az időből, akkor futás, és hívd a 112 vagy a 105 telefonszámot.

Tűz van a főzőlapon.

Sütöd a hasábburgonyát a készülő ebédhez, majd lángra kap az olaj a magas hőtől, Neked eszedbe jut, hogy ezt nem szükséges flambírozni. Mit teszel?

Először pont azt csinálod, mint a sütők esetében, megpróbálod a hőt, vagy a villany esetében az áramot lekapcsolni. Ha nem tudod biztonságosan elérni a gombokat, akkor hagyd ki ezt a lépést, így csak nagyobb lenne a sérülésveszély. Ezután felkapod a már jól ismert szódabikarbónát, mert a víz ebben az esetben nem lenne jó döntés, hagyd meg minden más időpontra, hogy a vízfogyasztással ügyelj az egészségedre. A port ráöntöd a tűz középpontjára, amivel elfojthatod a lángokat, továbbá keress egy fedőt, melyet rárakhatsz, hogy elzárd a további oxigénforrást. Ha ezek sem válnak be, marad a biztonságot jelentő futás, szólj a szomszédoknak, ha lehet, és azonnal hívd a tűzoltókat.

Vendéglátó egységek

Természetesen az éttermek egyszerre vannak könnyebb és nehezebb helyzetben, ha konyhatűzről van szó. Minden esetben, szigorú nyilvántartás alapján vezetett, minősített tűzoltó készülékek helyezkednek el a vendéglátó egységben.

Továbbá pontos terv van minden tűzeset kezelésére. Több kijáratból, vészkijáratból lehet választani, és kell is azonnal.

Egy-egy ilyen eset sokkal komolyabb eseménysorozatot indíthat el, ezért sokkal magasabb szintű odafigyelést igényel.

Azt nem állítjuk, hogy a Bindi tortái alkalmasak lennének egy tűzeset kezelésére, de a tüzes szenvedélyt, melyet a vendégeid éreznek az édességek iránt, azokra a legjobb oltóanyag. Az olasz manufaktúra kiváló termékei széles választékából válogathatsz webshopunkban.