Hogyan spórolj a heti élelmiszer vásárlásnál?

2021.01.26

Bizony sokan egyetérthetünk abban, hogy néha sikerül túlköltekeznünk magunkat a bevásárlásnál. Egy átlagos magyar háztartás 30-50 ezer forintot költ élelmiszervásárlásra havonta. Természetesen ez függ az anyagi helyzettől, a háztartásban élők számától. Éves szinten ez már 360-600 000 Ft, ami mellett körülbelül 70 kg selejtet dobunk ki. Ezen sokat spórolhatunk, akár százezreket is, ha betartunk néhány egyszerűbb szabályt.

1. Tervezés

Próbáld meg egy hétre előre megtervezni az étrended. Furcsán hangozhat, és sok időnek tűnhet, de ez segít abban, hogy át tudd gondolni, mi kell ezekhez az ételekhez. Így csökkentheted a feleslegesen vásárolt élelmiszert. Kevesebbet dobsz ki, kevesebbet költesz.

Írj bevásárlólistát. Szorosan kapcsolódik az előző tippünkhöz. Ily módon könnyebben ragaszkodsz a kigondolt sémádhoz, és inkább arra koncentrálsz, mintsem az impulzusokra, és vásárolsz olyat, amire nincs is szükséged.

Heti egyszeri bevásárlás. Szintén azért fontos, mert így nem veszel olyat, amire nincs szükséged, vagy sokkal kevesebb az esélyed rá. Kockázatosabb, hiszen így nem biztos, hogy annyi friss zöldséget vagy gyümölcsöt viszel haza, mert megromolhatnak a következő vásárlásig. Ezt előzheti meg a heti étrend terv.

2. Ne korogjon a gyomor

Ezt már sokan hallhattuk, hogy nem szabad elmenni bevásárolni éhesen. Ennek bizony van tudományos háttere is. Egyrészt ilyenkor az agy hajlamosabb arra koncentrálni, amivel ezt a problémát gyorsan megoldhatod, óhatatlanul olyan ételt keresel, ami egyszerű, nem igényel sütést, főzést. Néhány nasi ilyenkor esik be a kosarunkba. Ezek jelentős részének nincs számításba vehető tápértéke, és sokkal drágábbak.

Természetesen ezt a válaszreakciót ismerik a szupermarketek berendezői is. Sok esetben a pékáruk részlege a bejárati ajtókhoz közel helyezkedik el, hogy azonnal éhségérzet kapjon el minket. Ilyen trükk még tőlük, hogy az újságokat, katalógusokat olyan pozíciókba helyezik, ahol egyszerre a legtöbb ember fordul meg, vagy éppen a nem túl nagy mérlegelést igénylő részlegeknél, mint például a zöldségek. Nem véletlen az sem, hogy melyik termék, melyik polcra kerül. Általában a szemünk szintje alatti sorokba kerülnek a leginkább profitábilis termékek, a gyerekeknek szólók természetesen lejjebb.

3. Akciók és nagyok

Ha már szupermarketek, akkor érdemesebb körülnézni a nagyobb kiszerelések között is. Sok esetben ezek sokkal jobban megérik számunkra, és lehet környezetkímélő is. Kevesebb csomagolás, kevesebb utazás, kevesebb üzemanyagköltség. Ügyelni kell, hogy ezek ne rövid lejáratú termékek legyenek, lehessen őket tárolni hosszabb ideig.

Keressük az akciókat. Érdemes esetleg tájékozódnunk weboldalakból, újságokból, televízióból, hogy épp melyik termék vásárolható kedvező áron. Érdemesebb akár nagyobb mennyiséget is ezekből venni, ha eltarthatók, hiszen később nem szükséges magasabb áron a kosarunkba rakni.

4. Fagyasztott élelmiszerek

Több jó tulajdonság szól a gyorsfagyasztott ételek mellett. Ezek ára általában sokkal alacsonyabb, mint a friss társaiké. Tovább eltarthatók, és a tárolásukon sem kell sokat fantáziálni, egyszerűen elég őket a fagyasztóba tenni. Ezek érvényesek mind a hal-, a zöldség-, a gyümölcs-, a húsételekre. Itt segíthetünk mi, hiszen kedvező áron adunk magas minőséget, és házhoz is szállítjuk.

Érdemes tehát mindig körültekintően tervezni, lehetőleg egy hétre előre. Ha esetleg soknak tűnik egyszerre, 3-4 nap is már nagy lépés. Ezután már csak ragaszkodnunk kell hozzá, és máris rengeteg pénzt megspórolhatunk.