Különleges mézeskalács formák

2020.12.23

Ki ne ismerné, mikor a konyhát belengi az épp készülő mézeskalács illata. Ez éppúgy a karácsonyi készülődés része, mint a többi aroma, vagy épp a karácsonyfa díszítése. A neve szinte egybefonódott az ünnepi időszakkal.
Formája rendkívül változatos lehet, aminek szinte csak a képzelet szab határt. Ezt sokan ki is használják, és izgalmasabbnál izgalmasabb formákat gyártanak.

Mézeskalács figurák

A legelterjedtebbek az ember alakú formák. Ezek lehetnek boldogok, mérgesek, szomorúak, szerelmesek. Felöltöztethetjük őket, lehet rendőr, orvos, akár lehetnek polgármesterek is.

Házak

Közel építészeti tudást igénylő házakat építhetünk mézeskalácsból. Ezeket színezhetjük, csinálhatunk kertet is neki. Természetesen a díszítésben sem kell visszafogni magunkat, hiszen akár jégcsapokat, havat, ablakot rajzolhatunk rá. Vannak, akik kicsit tovább mentek, több emeletes kastélyokat személyzettel, kapuval és működő ajtókkal, ablakokkal építettek meg vagy éppen egész falvakat.

Falvak megépítése

Magyarországon néhány faluban hagyománya van, hogy a teljes község mását elkészítik mézeskalácsból. A Zala megyei Szepetneken a karácsonyi készülődés egyik legfőbb eleme ez az "építkezés". A templom melletti focipályát, a házakat és a boltokat is lemásolják, mindent a lehető legélethűbben. Egy Baranya megyei faluban sem tétlenkednek, Geresdlakon még több formát sütnek. A polgármestert csípőre tett kézzel, vagy épp a gazdák traktorjait is elkészítik.

Történetek

Egész meséket süthetünk mézeskalácsból. Ehhez erdei állatok, bútorok, növények, emberek is a rendelkezésünkre állnak, sőt akár autók is. Mindennek a titka a kivágott formák. Ilyen történetekben klasszikusnak számít, ha néhány részét leharapjuk a figurának, és a többi figura ezen meglepődik. A kisebbek remekül szórakozhatnak ezeken.

Különlegességek

Volt, aki több hónapot szánt egy működő óra megépítésére. Disney meséket elevenítettek meg a szemünk előtt, vagy egy földgömböt készítettek mézeskalácsból. Ezeket a korábban megrendezett Nemzetközi Mézeskalácsház Versenyre készítették, természetesen hivatásos cukrászok, akik rengeteg időt szántak erre, heteket, hónapokat. A tárolásuk, és az elkészítésük mind olyan körülmények között történtek, hogy ne sérüljön sem a struktúra, sem a minőség, így mindegyik ehető, de nem mernénk beleharapni...


Vannak torták, amelyekbe beleharapnánk, sőt... Hamar el is fogyasztanánk. Ezek a Bindi olasz manufaktúrában készült tortakülönlegességei.