Nyári napforduló - az év legrövidebb éjszakája

2020.06.19

2020-ban június 20-án, pontban 23 óra 43 perckor lesz a nyári napforduló. Ez azt jelenti, hogy ez az éjszaka lesz a legrövidebb az évben. Innentől minden nap egyre rövidebbek lesznek a nappalok egészen december 22-ig, a téli napfordulóig.

A csillagászati nyár kezdete

A nyári napfordulón a Föld forgástengelye a legkisebb szögben hajlik el a nap sugaraitól. Ezt a pillanatot tekintjük a csillagászati nyár kezdetének, ez pedig azt jelenti, hogy visszavonhatatlanul itt a nagy nyári pancsolások, grillpartik, fagyizások ideje.

A varázslatok éjszakája

A korábbi generációk különlegesnek tartották ezt a napot, örömteli, varázslatos éjszakának tekintették. A Szentivánéji tűzgyújtás hagyománya is a nyári napfordulóhoz kötődik, bár a naptár reformoknak köszönhetően ez pár nappal későbbre került. Szerelem és termékenység varázsló dalokat énekeltek, és átugrották a tüzet, hogy szerencsét hozzon.

A nyárelő ünnepe kikapcsolódást nyújtott a régieknek, ilyenkor nagy mulatságot tartottak sok finomsággal, tánccal, zenével.

Manapság újra egyre népszerűbbé válik a Szentivánéji ünnep, sok helyen gyújtanak tüzet, tartanak tűzugrást.

Itt a nyári finomságok ideje

Ünnepeld meg te is a nyár és a vakáció kezdetét, hívd meg a családot egy finom Bindi sütire!

Válogass a könnyed, gyümölcsös, krémes finomságok közül! A nyári melegben az üvegpoharas desszerteket ajánljuk, válogass köztük webáruházunkban!