Profiterol, a népszerű olasz desszert

2020.07.03

Kevés olyan ikonikus desszert van, amely az egész világon ismert és népszerű, ám ezek közül több is az olasz cukrásztörténelem remeke. Ilyen a profiterol is, amely a reneszánsz Olaszországban, Medici Katalin udvarában született, és innen indult világhódító útjára.

Égetett tészta, a profiterol alapja

Az olasz finomság alapját az úgynevezett égetett tészta adja. Ez onnan kapta nevét, hogy az alapanyagokat erős tűzön kell összefőzni, majd habzsákból kinyomva sütőben megsütni. Az így kapott könnyű, kívül ropogós tészta könnyen tölthető különféle krémekkel. Nem csoda, hogy több nemzet is elkészítette a saját süteményét ebből az alapreceptből: Spanyolországban cukorba forgatják (Churro), Franciaországban hosszúkásra formázzák, és csokis krémmel és tejszínhabbal töltik (Ekler fánk), Magyarországon pedig a Képviselőfánk készül ebből a tésztából.

A hagyományos profiterolt vaníliás, tejszínes krémmel töltik meg, és csokis öntettel borítják.

Profiterol mindenhol

Az olasz cukrászdákban a tiramisu mellett biztosan megtalálható a profiterol is, de a hazai cukrászdákban is nagyon kedvelt desszert. A hagyományos változat mellett általánossá vált a csokis krémmel töltött, és vaníliás krémmel borított formája, de számos más krémmel is ízesítik: fellelhető gyümölcsös, mogyorós vagy egyéb magvakkal ízesített profiterol is.

A Bindi verhetetlen profiterolja

A Bindi olasz családi manufaktúra is fenséges profiterolt készít, mely gyorsfagyasztott állapotban -ezáltal frissességét megtartva- juthat el hozzád. A Starvit webshopban két változatot is találsz: Profiterol Scuro és Profiterol Bianco. Rendeld meg a kedvencedet!