Tea kisokos

2020.12.16

Évezredes hagyománya van a teázásnak. Nem csoda, hiszen nincs egy ismert negatív mellékhatása sem. Egészséges, élénkít, finom, télen felmelegít, nyáron felfrissít. Varázslatos aromákkal, rengeteg formában létezik, és vált közkedvelt itallá szerte a világon.

A tea eredete

Legendák övezik a teázás történelmét. Egyik ilyen szerint Buddhához köthető a tea felfedezése, amikor meditálása közben a csészéjébe hullott egy tealevél. Egy másik történet szerint i. e. 2737-ben Sen Nung kínai császár egyik utazása közben a forró italába hullottak tealevelek, és kíváncsiságtól vezérelve megkóstolta a kialakult sárgás-barna italt.
Teltek múltak az évek, az európai felfedezők sorra számoltak be a teázás kultúrájáról a Távol-Keleten, majd a Holland Kelet-indiai Társaság kisajátította a tea szállítását a kontinensre.
Ezek után minden nemzet elkezdte kialakítani a saját "tea-kultúráját". A leginkább intenzív mozgalmat az angolok kezdték el, 1706-ban alapították az Arany Oroszlán teaházat, ahol vásárolni is lehetett teakeverékeket, sőt saját elegyeik is voltak. A legismertebb tőlük az Earl Grey.

Tea fajták

Mára megszámlálhatatlan ízben találhatók teák, ellenben ezeket 6 különböző osztályba lehet sorolni, melyeknek megvannak a maga pozitív hatásai.

Fehér tea

Fogyasztása a császárok kiváltsága volt Kínában, azt tartották, hogy fogyasztása halhatatlanná tesz. Ez a legkevésbé feldolgozott teafajta, lágy ízéről és aromájáról, frissítő hatásáról ismert. Tearügyekből, és néhány, rügyek alatt található levél felhasználásával készül.

Zöld tea

Egyszerre nyugtató, és élénkítő hatású, amelynek a változatait az egyén határozza meg, mindenkire más hatással bír. Sejt regeneráló, és antioxidáns, nagy mennyiségben található benne C-vitamin. Az alapanyag minősége nagy hatással van az ízére, a legjobb zöld tea nem keserű.

Wulong tea

A neve jelentése: Fekete Sárkány. Késő szüretelésű, emiatt a legelterjedtebb formájában sötét árnyalatú, ellenben rengeteg különféle színben létezik már. Ez a fajta kifejezetten illatos, és virágos aromájú, mérsékelt koffeintartalmú, így délután is fogyasztható.

Puer tea

A legősibb fajta tea, Puer területén kezdték termeszteni, innen ered a neve. A hosszú érlelési folyamat, és az érzékeny tárolása miatt, mire forgalomba kerül jelentősen megdrágul. Akár egy autó vagy ingatlan árát is elkérhetik érte, ellenben kereskedelmi forgalomban létezik olcsó verziója is.

Fekete vagy vörös tea

Eredetileg az ital színe vörös, innen kapta a keleti-, a tealevél színe miatt pedig a nyugati elnevezését. Immunerősítő, magas koffeintartalmú és remek antioxidáns. Az Earl Grey is különböző fekete teák keverékéből készül, utólagos ízesítéssel.

Sötét teák

Kínában ezt a fajtát nevezik fekete-, nálunk sötét teának, melynek eredete az ital színéből ered. Nem túl magas koffein tartalomnak köszönhetően enyhén élénkítő, jó hatással van az emésztőrendszerre és a gyomorra, magas az ásványi anyag tartalma.


Ezek tudatában már egyszerűbb a választás a hatalmas árukínálatban. Egy minden esetben bizonyos lesz, csak pozitív hatással vannak ránk.

Egy tea mellé kiváló választás egy sütemény, hogy teljes legyen az élmény. Webáruházunkban rengeteg édes kényeztetés közül választhatsz.