5 trükk, hogy hogyan ízleljük meg a csokoládét az igazi valójában

2021.07.08

Az egyik legcsodálatosabb élethelyzet, amikor az otthonunk nyugalmában elnyúlunk a kanapén, és megjutalmazzuk saját magunkat a csokoládé édes élményével. Hagyjuk, hogy elolvadjon a szánkban, elárasszon a könnyed édességtől való megrészegülés. Legyen bármilyen ízű a kedvencünk, ezt a pillanatot tulajdonképpen magának a földi mennyországnak éljük meg.

Azonban lehet ez még ennél sokkal erőteljesebb, sokkal intenzívebb. Sokaknak a csoki evés csak az íz miatt van, és pár perc alatt tovatűnik, tulajdonképpen már el is tűnt a kocka a szájból, mielőtt belegondolhatott volna, hogy igazából ott van. A csoki szerelmesei és kutatók, könyvek eredményeit foglaljuk össze most, hogy mindenkinek az egyik legcsodálatosabb érzés legyen ez.

1. Hallgasd a törést

Még csak nem is szükséges megkóstolnod. Kibontod a csokoládét, és elcsodálkozol a kockák dizájnján, majd letöröd az elsőt. Ami hangot ekkor hallasz, rengeteg tényezőről árulkodhat.

Az étcsokoládénak sokkal erősebb, mélyebb, mint a tej- vagy a fehércsokoládé esetében. Ennek oka a kakaótartalom. Mindháromnak törnie kell, nem pedig elhajolni és úgy szakadni. Ha ez történik, akkor lehetséges, hogy megolvadt, nem volt megfelelően tárolva, vagy éppen túl sok a kakaóvaj benne, ami ronthat az ízélményen.

2. Szagold meg a tört részét

Ilyenkor a csokoládé pont úgy viselkedik, mint egy frissen vágott fűszernövény. Szinte előttünk van az illat, ami átjár minket, amikor bazsalikomot, vagy friss kakukkfüvet vágunk.

Több okból is hasznos, ha ezt tesszük. Egyrészt az ízek, amelyeket érzünk jelentős részben illatok. Az agy ilyenkor hozzáadott értéket képez az ízleléshez a szagok útján. A törött része a csokoládénak sokkal erősebb illatokat fog engedni, ha mégsem teszi, az ujjaddal érdemes kicsit megdörzsölni.

3. Fogd be az orrod!

Az előző pont után kissé ellentmondásos, de higgy nekünk. Amikor bevetted a szádba a csokoládét és érzed, hogy elkezdett olvadni, fogd be az orrod 1 vagy 2 másodpercre. Ez megakadályozza, hogy az agyunk túljárjon a saját eszén, és megviccelje az ízlelésünket. amint elengedted, sokkal több ízt érzel majd.

4. Hagyd, hogy olvadjon

Igen, igazad van, nehéz megállni, hogy gyorsan megadjunk egyszerre mindent magunknak, és gyorsan elfogyasszuk a csokoládénkat. Azonban ez a módszer teljesen megváltoztatja az eddig alkotott képet, amit a csokiról gondoltál.

Mikor behelyezed a szádba, 2-3 rágást követően csak engedd, hogy olvadjon a szádban. Lélegezz ezen keresztül, és így minden aromája átjár. Egészen más, új ízeket érezhetsz így, teljesen felfrissíti a megszokott ízeket is.

5. A kávébab a parfümöknél

Rengeteg illatot próbáltál már, eljutottál oda, hogy képtelen vagy megmondani, hogy egyáltalán miben különbözik egy citrusos, vagy egy elegáns illat. Ilyenkor nyúlsz a kihelyezett kávésedényért, és egy mélyet beleszippantasz, hogy teljesen felfrissüljön a szaglásod.

Ugyanezt el lehet játszani a szádban a csokoládéval. Ha tényleg szeretnéd a teljes élményt magadnak, úgy érdemes valami semleges savasságú és ízű kísérőt keresned. A citromos víz, vagy éppen néhány natúr keksz kiváló opció erre. Sokkal pontosabb, kevésbé keserű ízt fogsz érezni csokoládé kóstolás közben.

Ha mind az 5 lépést megtetted, akkor most már tudod, milyen érzés úgy kóstolni a csokit, mint egy sommelier. Tudod, hogyan tudnád még jobban fokozni ezt az élményt? Egy ellenállhatatlan, olasz desszerttel, melyet a webshopunkban találsz. Akár vendéglátó egység, akár az otthonodba szeretnéd.