Minden, amit az ételek fagyasztásáról tudni kell

2021.05.26

A fagyasztás az egyik leggyorsabb és legkényelmesebb módja az ételek tartósításának. Talán minden háztartás aktívan fagyaszt húsokat, zöldségeket, gyümölcsöket. Mi is a tudományos háttere ennek, és miért ez az egyik leghatásosabb módszer?

Tudományos háttér

Az ételek fagyasztása természettudományi szempontból az egész palettát lefedi. Egyszerre kémiai, biológiai és fizikai reakció, így igyekezzünk a legérdekesebben összefoglalni, hogy ilyenkor mi történik, azon belül, hogy hideg, és kemény lesz tőle az élelmiszer.

Amikor a gyümölcsökről és a zöldségekről beszélünk, hiába nincsenek már a fán, vagy a földben, bokron, továbbra is kémiai reakciók játszódnak le bennük, ami az enzimeknek köszönhető. Ezek miatt változik az íze, szaga, színe. Amikor a gyorsfagyasztási eljárást alkalmazzák, ekkor vízgőzt, forralást, és hihetetlen gyors fagyasztást alkalmaznak, amelyek megölik ezeket a mikroorganizmusokat, és enzimeket. Ahogyan korábbi cikkünkben említettük, a gyorsfagyasztott termékek ennek köszönhetően sokszor egészségesebbek, mint a boltból vásárolható testvéreik. Ennek okán forgalmazunk gyorsfagyasztott zöldségeket, gyümölcsöket webshopunkban.

Tippek az otthoni fagyasztáshoz:

  1. Hűtsd le az ételeket, vagy engedd őket szobahőmérsékletűre lehűlni. Ezzel meggyorsítod a folyamatot.

  2. Csak akkor fagyassz újra valamit, ha idő közben megsütötted, megfőzted. Ez azért fontos, mert a felengedéskor baktériumok szabadulnak fel, melyek a visszafagyasztást túlélik, és tovább szaporodnak. Az étel hőkezelése megakadályozza ezt.

  3. Meghökkentő, de a teli fagyasztó sokkal hatásosabb, és kevesebb áramot igényel. Ennek oka, hogy a hideg levegőnek nem kell annyit cirkulálnia, így nem szükséges a folyamatos működtetése.

  4. Csomagolás! Fontos, hogy jól becsomagoljuk őket, mielőtt elrakjuk a fagyasztóba, így megakadályozható, hogy fagykáros legyen.

  5. Ne félj, ha áramszünet van. A modern fagyasztók áramkimaradás esetén sem tudnak tovább üzemelni, de a szigetelési megoldásoknak hála 24 óráig tudják tartani a megfelelő hőmérsékletet, persze csak akkor, ha nem nyitogatjuk őket.

Mit fagyasszunk és hogyan?

Zöldségek és gyümölcsök

Természetesen ezek a termékek fagyaszthatóak, azonban bizonyára Te is tapasztaltad, hogy néhány kifejezetten szivacsos állagú lesz, és olyan testet ölt, mintha egy maratont lefutottak volna. Ennek oka, hogy a sejtekben található víz is megfagy, emiatt tágul, és a rostokat szétfeszíti. A legjobb módszer, ha felvágjuk őket (ilyen például a répa, burgonya, brokkoli, hagyma) megfőzzük, amíg al dente nem lesz, és porciókban lefagyasztjuk őket. Természetesen egyszerűbb módszer a gyorsfagyasztott termékek megvásárlása, hiszen kevesebb energia, idő, és még spórolhatunk is velük. Webshopunkban kiváló BIO termékek találhatók, minden igénynek megfelelően.

Tejtermékek és tojás

A tej fagyasztása lehetséges, egy akadályba ütközik, hogy kitágul szilárdulás közben. Így fokozottan ügyeljünk, hogy ne tegyük üveges tejünket a fagyasztóba, valamint a dobozos tejet is csak akkor, ha a kupak és folyadék között van még rés. Egy hónapig tartható így el, és ajánlott felengedtetés után alaposan felrázni. Tojások is fagyaszthatók, csakis nyers állapotban. A sajt fagyasztása már nem egyszerű kérdés. Ajánlott előtte lereszelni, hiszen tömb formában veszít az értékéből, és kiolvasztása is több időt vesz igénybe, hiszen sokkal jobban tartja a hőt, akár 4 hónapig is eltartható így. Joghurtok, kefírek, tejfölök fagyasztása is lehetséges, azonban itt is érdemes porciózni, valamint a tágulásra is figyelve, olyan tároló edényt választani, ami kibírja a fizikai változást. Felengedtetés után alaposan keverjük fel. Vaj és margarin akár 3 hónapig tartható fagyasztva.

Húsok

A húsok fagyasztásánál nincs sok kérdés. Bármelyik fagyasztható, hónapok leforgása után sem veszít egy cseppet sem értékéből, kiolvadás után is pontosan ugyanolyan minőségű, mint megvételkor. A fontosabb rész, hogy érdemes előkészíteni ezeket a fagyasztáshoz. Általában, ha bármilyen hentesüzletből szerezzük be a húst, az már tulajdonképpen azonnal fagyasztható, nem igényel semmilyen felkészülést. Ha valamely szupermarketből vesszük, akkor sokszor találkozunk a műanyag csomagolással. Ezzel vigyáznunk kell, nem mindegyik képes ellenállni a korábban említett fagykárnak, érdemesebb lehet átcsomagolnunk valamilyen fagyasztózacskóba, amelyet bármilyen üzletben megvásárolhatunk. A porciók is fontosak ez esetben, nem érdemes a teljes, 1 kilogramm csirkemellet lefagyasztani egyben, kivéve, ha tudjuk, hogy elfogy elkészítve. Mint azt említettük, a visszafagyasztás nem a legjobb opció.

Mit ne fagyasszunk?

Ahogy van erő, úgy kell lennie ellenerőnek is. Nem minden termék fagyasztható, és ezekre érdemes figyelni, ha egészségesen akarunk táplálkozni, finomat. A főtt tojás fagyasztása teljesen ehetetlenné teszi. A magas víztartalmú zöldségek és gyümölcsök fagyasztása is a minőségromlásához vezet. Ilyen például a kígyóuborka, saláta, bab, hajtások, és a retek. A fűszernövények esete is körültekintést igényel, hiszen a petrezselyem, bazsalikom, metélőhagyma megtartja a fűszer mivoltát, azonban köretnek, vagy különálló felhasználásra már hasztalanok lesznek. A tojás alapú szószok is teljesen elvesztik értéküket.


A fagyasztás önmagában tehát remek eszköz a mindennapokra, ha szeretnénk gyorsat, finomat enni, és később is. Koronázzuk meg az élményt egy remek süteménnyel, melyek fagyasztása sem vesz el értékükből, sőt nagyban megsegíti a tárolást. Ezt kihasználva tudjuk biztosítani a páratlanul finom, Bindi olasz édességeket, melyet mind a magánszemélyeknek, mind a vendéglátó egységeknek forgalmazunk. Legyünk partnerek, vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken.