Hogyan érheted el, hogy minden tálalásod gyönyörű legyen?

2021.07.22

Napjainkban az egyik legfontosabb elemmé nőtte ki magát a külcsín. Önmagában marketingértékkel bír, ha valamely termékünk, tálalásunk annyira gyönyörű, hogy a vendégeknek már-már rosszul esik beleszúrni a villát. Miért lehetséges, hogy néhányan olyan ínycsiklandozóan készítik el ezeket? Pár egyszerű trükkel Te lehetsz a tányérok legújabb stylistja.

Igen, sokunk azt gondolja, hogy ez nem is feltétlen annyira lényeges, hiszen egy egyszerű pörkölt is lehet pontosan annyira gyönyörű, mint egy műalkotás. Ez így van, tökéletesen egyetértünk. Azonban egy szép tálalásnak is megvan a maga előnye: az étel finomabb, ha szép.

A 4 alapszabály, hogy az étel ne csak finom, de szép is legyen

1. A tökéletes tányér

Kezdjük az alapoktól, a szó szoros értelmében. A tányér megválasztása kulcsfontosságú, mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a legmagasabb szinten működő vendéglátóegységek nagy mennyiségű időt szánnak ezek kiválasztására, cseréjére. Ez nem igazán az otthoni tálalások megoldása, hiszen egy, legfeljebb kettő szettet találunk ezekből a konyhánkban.

· Válasszunk olyan tányért, amelyen bőségesnek látszik bármilyen mennyiségű étel, azonban elég távol van a szélétől, hogy keretet adjon a tálalásnak.

· A fehér színnel nem lőhetsz mellé. A természetes, világos színek adnak kontrasztot az ételnek, mások inkább elveszik a figyelmet róla.

· Kerek tányéron könnyebb dolgunk lesz. A szögletes formák önmagában az összképet beskatulyázzák.

2. Az étel elhelyezése

Az ételek a legtöbbször sokkal gyönyörűbbnek látszanak, ha kiadós adagnak tűnnek, miközben frissnek és szépen sütöttnek, főzöttnek hatnak. Egy flambírozott tejszínhabcsúcs, a fényes, zöld fűszerek, az érett színek mindig dobnak az összképen.

· Ahelyett, hogy a tálalást minél inkább széthúznád, szélesítenéd, próbáld meg felfele építeni.

· Nem szükséges a tökéletes szimmetria, kövesd a páratlan számok szabályát is. Ha egy elemből hármat helyezel el a tányéron, tökéletes összhangot teremthetsz.

· A szélektől mindig tarts távolságot. A tekintetet mind középre irányítja.

· Ne zsúfold túl a tányért. Gyönyörű kontextust ad némi szabad terület az elemek között.

3. Egy apró törlés

Kiválasztottad a tökéletes tányért, adagoltad az ételt, azonban még van egy lépés, amivel csodákat tehetsz a díszítés előtt:

Töröld le a tál széleit egy ronggyal.

Ezzel nem csak a szétfröcsögött ételt, hanem az ujjlenyomatokat is eltávolítod így igazán érintetlennek és fényesnek hat a tálalás.

4. A díszítés, maga a romantika

Az utolsó lépés. Színek harmóniája. Tökéletes vonalak. Szimmetria és aszimmetria találkozása. Maga a művészet. Egy enyhe felcsillanása a szerelemnek, amit az ételed iránt érzel.

Ezzel mutatod, hogy valóban érdekel, és valóban gondosan megválogatod a tálalásaid, amellyel még több vendéget csalogathatsz be (a további tippjeink mellett).

A jó díszítés mindig ehető, nem változtat az ízélményen, de nem is célja, hogy emelje. Lehet egyszerű, mint néhány aprózott fűszernövény, egy pesto, vagy bármilyen krém, öntet, zöldségek vagy gyümölcsök.

Ha igazi fine dining tálalást szeretnénk, úgy érdemes krémekkel, és öntetekkel játszanunk. Ezeknél már érdemes figyelni az ízek harmóniáját is. A tányér vonalvezetése, az ételek adagolása, és a legfontosabb: a színek. A kontraszt. A kontraszt a kulcs, hogy elérjük vendégünknél, hogy egy pillanatra megálljon, és elcsodálkozzon az ételen. Fehér csirkehús? Tégy rá kevés piros fűszerpaprikát. A köretnek rizst választottunk? Tetejére néhány csipet zöldfűszer. Érzed már, ugye?

A végén a legfontosabb, hogy ne a tökéletességre törekedj, mert azt nem lehet elérni, és ez érződik is majd a tálaláson. Azonban desszertkülönlegességeinknél teljesen más a helyzet. Olasz manufaktúrában készült süteményeink nem csak ellenállhatatlanul finomak, de a szemet is gyönyörködtetik. Próbáld ki vendégeiddel Te is!