Hogyan csalogathatsz be még több vendéget? 2. rész - A terasz és kirakat

2021.06.09

Honnan indul egy étterem vagy kávézó, avagy cukrászda megítélése? Sokadik lépés csak az íz. A legelső a terasz, a külcsín harmóniája. Mindenki ismeri az örökérvényű klasszikus mondatot, hogy az első benyomás a legmeghatározóbb. Ennek okán kiemelten fontos, hogy ne egy egyszerű, tulajdonképpen lelketlen kirakattal és terasszal álljunk a nagyérdemű elé, hanem...

...egy olyannal, ami már önmagában marketingértékkel bír.

A vélemény

Azt fontos leszögezni, hogy a vélemény nem egy általánosan megalkotható, és kifejezhető tény. Ez mindenkinél szubjektív és a preferenciáinktól függ a rangsorolás. Ezért fontos elmondanunk, hogy a célunk nem a konkrétumok megszabása, hanem iránymutatás az éppen aktuális vagy leendőbeli tulajdonosok számára.

Mit jelent a harmónia?

Önmagában annak alaptételnek kell lennie, hogy a terasznak, a kirakatnak, a logóknak, az utcafrontnak mind harmonizálnia kell a vendéglátó egység üzenetével, témájával. Ha a vendég párhuzamot tud vonni az értékrenddel, már fél sikert arattál.

Az anyagok

Az első lépés, hogy milyen anyagokkal építjük fel ezt az összhangot.

Modern kávézó, étterem vagy cukrászda vagyunk/leszünk? Gyakran használunk éppen szezonális alapanyagokat, ételeket, és fontos számunka a letisztultság? A Te anyagod a fém és az üveg. Elegáns, erős vonalak, igazi kifinomult ízlésre vall. Egyszerű dolgunk lesz vele, lényegében bármilyen elem, amit ilyen felhasználásra kínálnak ezt a stílust használja.

Tradíció? A régmúlt ételeit szolgáljuk fel, és szeretjük a hagyományos szemléletmódot? Itt ne gondolkodj tovább, használd ki a fában, és annak melegségében rejlő lehetőségeket. Fontos, hogy ebben is megtaláljuk azt a mintázatot, formatervet, amit Te érzel sajátodnak, nem biztos, hogy a rétegelt lemez lapokból álló, egyszerű asztalok olyan hívogatók lennének. Dobd fel egyediséggel, és érzéssel (amennyire klisés, annyira igaz).

A színek

Ha már megvan az irányvonal, tudjuk, hogy a kínált termékeink mit fognak képviselni, így könnyebb a következő lépésen gondolkodnunk, a színvilágon.

Hogy megőrizzük a fent említett sorrendet, indítsunk a modern színárnyalatok felé. Ezek elsősorban az alapanyagok és az építészeti stílus változásával, a szögletes formák felhasználásának gyakoriságával változtak. Ha ezt az értéket szeretnénk közvetíteni a mi árnyalataink a fekete és a fehér, és ezek között találhatók. Ezek nyugalmat, és tisztaságot árasztanak. Azonban ügyelnünk kell arra, hogy ezeknek a túlzó használata személytelenné és sterillé változtatják a közeget vagy éppen depresszív hatást kelt, amelyet bizonyára nem szeretnénk, ha azt akarjuk, hogy későbbre is foglaljanak hozzánk asztalt. Ezért ennek kiküszöbölésére a legjobb megoldás, ha egyszerűen életet viszünk minden asztalra. Apró növények, rikító dísztárgyak, színes elemek a megoldás.

Ha a tradicionalitást érezzük magunkénak, akkor fontos, hogy a meleg érzetű anyagokon a meleg színek domináljanak továbbra is. A házias díszek mindig javítanak a harmónián. Ilyen például a fali paprikafüzér, melyet egy korábbi cikkünkben említettünk, a csípős ételekkel. A kockás terítő sokunkban a régmúlt ebédjeit idézik a szülői házban. Érdemes ezt a nosztalgia vonatot megülni.

Kényelem

Miért fontos, hogy ahova leülnek a vendégek igazi, fejedelmi kényelmet biztosítson? Bizonyított tény, hogy minél több időt töltenek egy vendéglátó helyen a vendégek, annál jobban szórakoznak, minél jobban szórakoznak, annál inkább visszavágynak, minél inkább visszavágynak, annál többször térnek vissza, minél többször térnek vissza...

Ezt a mondatot bármeddig lehet folytatni. Mindenképpen azt szeretnénk, hogy kölcsönösen működjön a kémia a vendég és közöttünk. Természetesen ehhez alapvetés a székek ergonómiája, a napernyők megléte, a tisztaság, az asztalok funkcionalitása. Ha jól érzi magát a vendég bizonyára megrendel egy igazi desszertkülönlegességet. Ehhez nyújtunk mi segítséget a házi, olasz süteményeinkkel, melyek garantáltan lenyűgözik őket.

Legyünk azok a "vendéglátósok", akikhez mi magunk is szívesen térünk vissza. Legyünk mi az az étterem, kávézó, cukrászda, aminél a terasz hangulatára, és a kiváló színekre, kényelmes időtöltésre gondolnak, és csak ezután következnek azok, amiket sorozatunk további részeiben fejtünk majd ki.