Tippek és trükkök a konyhai tisztításhoz

2021.02.24

Miután megnéztük, hogy hogyan tudunk spórolni az élelmiszer bevásárlásnál, amit aztán valahol el kell tárolnunk a konyhánkban, hogy aztán felhasználhassuk a sütéshez és a főzéshez, amit megkoronázunk egy remek desszerttel, most következik a folyamat vége, amit valaki egyenesen tűkön ülve vár vagy éppen fél tőle, és legszívesebben elkerülné: a takarítás.

Bármelyik tábort is erősítsd mindenképpen segítségedre lesznek ezek a trükkök, hiszen nem csak gyorsítanak a folyamaton, hanem környezetkímélők és a pénztárcádat sem terhelik le.

1. Használj ecetet a csapok fejeinek tisztításához

Áztasd ecetbe egy zacskó segítségével a csap fejét, és engedd rá a vizet. Csodával határos módon önmagát tisztítja ki.

2. Kevés mosogatószer a lefolyóba

Ha eldugul a lefolyód, akkor egy kevés mosogatószerrel feloldhatod. A sűrűségének és az összetételének köszönhetően a szennyeződésen keresztül megy, vagy épp megragad benne, és ha ráengeded a forró vizet, feloldja azt.

3. Mosogatógép tabletta a sütőben

Igen, más gépekhez is jó, nem csak a konyhai edényekhez, evőeszközökhöz. Feloldja a zsírt, és megkönnyíti a súrolást.

4. Sütő-, és grilltisztító a fazékra

Bizonyára neked is van olyan edényed, aminek az oldala és az alja feketedik, és olyan, mintha mindig koszos lenne. A sütők és grillek tisztítására készült szerek kiválóan oldják a ráégett szennyeződést, és máris olyan lesz, mint újkorában.

5. Nincs túl kellemes illata a szemetesnek?

Ez tulajdonképpen egy tény. Mindenhol, mindenkinél a szeméttároló nem éppen a rózsát és a levendulamezőt juttatja eszünkbe. Azonban van egy módszer, amivel meggátolhatod, hogy minden kidobásnál fintorogj. Márts illóolajokba, vagy egyéb illatanyagokba egy vattapamacsot és helyezd a zsák alá. Az anyagnak hála lassan ereszti el az illatot, így sokáig, költséghatékonyan megoldhatod a problémát

6. A lisztes polírozás

A mosogatód rozsdamentes acél? Nos..., nem vagy egyedül. Azonban könnyen újíthatod meg, akár többéves használat után is. Először tisztítsd meg, majd hagyd megszáradni. Szórd körbe liszttel, majd kezdd el a súrolást. Meg fogsz lepődni milyen csillogó lesz.

7. Burgonyával a rozsda ellen

Egyszerű: vágd félbe a krumplit, a vágott felét mártsd mosogatószerbe, vagy szódabikarbónába, és dörzsöld bele a rozsdás részekbe. Miután felszívta, vágd le a burgonyán, és folytasd tovább az újravágott résszel. Ezt ismételd addig, amíg teljesen el nem tűnik a rozsda. Persze a régi autókon ez nem fog nagymértékben segíteni, nem tudsz új járművet építeni így.

8. Tedd a mikróba a citromot

Na ne úgy... Végy egy mérőpoharat, és egy nagyjából fél pohárnyi vizet tegyél bele. Ezután facsard bele a citromot, amennyire tudod, és magát a gerezdeket is dobd bele. Ezután amennyire magas erősségen tudod, tedd be 3 percig. Ez felforralja a vizet és átalakul a citromos víz, gőzzé. Ne nyisd ki az ajtót, hagyd úgy 5 percig. Ez feloldja a szennyeződéseket, és másodpercek alatt ki tudod tisztítani a mikrohullámú sütőt.

9. Az öntisztuló turmixgép

Kicsit koszos a turmixgéped edénye? Önts bele meleg vizet, nagyjából a feléig, tegyél bele kevés mosogatószert, és indítsd el a gépet. Kitisztítja saját magát. Ha mégsem, és kicsit makacsabb a szennyeződés, adj hozzá ecetet vagy citromot a mixedhez. Megkóstolni nem érdemes.

10. Mikrózd meg a mosogatószivacsot

Ez elég furcsán hangzik, és ha kiveszed sem lesz finomabb. Azonban mivel a mikrohullámok a víz-, zsír-, cukor alapú molekulákat hevítik ezért egy szivacs esetében baktériumok 99%-át így elpusztíthatod. Legyen tiszta az is, amivel tisztítasz!

11. Hagyd ázni a fa eszközeidet

Egyáltalán nem elég pusztán elmosogatni a fakanalat vagy épp a vágódeszkát. Végy egy mélyebb kancsót, tölts bele forró vizet, majd hagyd benne ázni a faeszközöket. Egy idő után a rostok elkezdik a zsírokat, és a beszívott szennyeződéseket kiengedni. Látványos lesz!

Mi sem lehet jobb, mint egy tiszta konyhába kicsoszogni reggel, hogy elkészítsd a kávét, nem egy háborús övezetből indulni munkába, vagy épp a nappalidban található irodádba.